Η Αυτοπεποίθηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, το οποίο επηρεάζει αποφασιστικά όλες τις πτυχές τις ζωής του ατόμου. Όποιος έχει αυτοπεποίθηση, διαθέτει τις μέγιστες πιθανότητες να πετύχει στην ζωή του. Δυστυχώς, όποιος παρουσιάζει έλλειψη αυτοπεποίθησης, δυσκολεύεται ιδιαίτερα να διεκδικήσει την επιτυχία στην ζωή του.

Δύο βασικά στοιχεία συνεισφέρουν στην αυτοπεποίθηση: αυτο-αποτελεσματικότητα και η αυτοεκτίμηση.

Η Αυτο-αποτελεσματικότητα ενεργοποιείται όταν συνειδητοποιούμεπως είμαστε ικανοί να εφαρμόσουμε εξαιρετικές τεχνικές και δεξιότητες και να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας σε όσους τομείς μας ενδιαφέρουν. Το γεγονός αυτό από μόνο τουμας προσφέρει την βεβαιότητα ότι αν εκπαιδευτούμε και εργαστούμε συστηματικά σε έναν συγκεκριμένο τομέα, θα επιτύχουμε. Αυτού του είδους η βεβαιότητα μας οδηγεί να αναλάβουμε απαιτητικές προκλήσεις στην ζωή και να επιμείνουμε αποτελεσματικά προκειμένου να επιτύχουμε τους δημιουργικούς μας στόχους.

Το δεύτερο στοιχείο της Αυτοεκτίμησης, σε άρρηκτο συνδυασμό με το πρώτο, μας προσφέρει την ευρύτερη αίσθηση ότι είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όσα συμβαίνουν στην ζωή μας και ότι διατηρούμε διαρκώς το αναφαίρετο δικαίωμα να διαβιούμε χαρούμενοι. Για να είναι αυθεντικό και πηγαίο το συναίσθημα της χαράς χρειάζεται να μην εξαρτάται από την αποδοχή των άλλων, αλλά να εκπορεύεται από την προσωπική μας αίσθηση πως εκφράζουμε δημιουργικά τις αρετές μας και τις δεξιότητές μας, ώστε να μπορούμε να διεκπεραιώσουμε ο,τιδήποτε, στο οποίο επικεντρώνουμε την προσοχή μας και την σκέψη μας.

Αυτοπεποίθηση – Αυτοαποτελεσματικότητα – Αυτοεκτίμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *