Όλοι οι άνθρωποι καλούνται να λαμβάνουν αποφάσεις καθημερινά στην ζωή τους, από τις απλούστερες έως τις πιο απαιτητικές. Συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε πόσες αποφάσεις καλούμαστε να λάβουμε σε καθημερινή βάση.

Ιδιαίτερα, όταν πρέπει να αποφασίσουμε σε δύσκολες και απαιτητικές περιστάσεις, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων: άγνωστες παράμετροι, πολυπλοκότητα του ζητήματος, πιθανοί υψηλοί κίνδυνοι, εναλλακτικά σενάρια και εναλλακτικές λύσεις, διαπροσωπικές σχέσεις που επηρεάζουν την τελική απόφαση.

Όποιος καλείται να λάβει μία απόφαση –ειδικά δύσκολη- χρειάζεται να συνυπολογίζει όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία, να τα επεξεργάζεται με αποτελεσματικότητα και να καταλήγει στην καταλληλότερη κατά περίπτωση απόφαση. Επιπλέον, το άτομο χρειάζεται να επανελέγχει διαρκώς τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων και να επιφέρει διαρκώς βελτιώσεις σε αυτόν, προκειμένου να αυξάνει την ποιότητα των αποφάσεων που λαμβάνει. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, χρειάζεται να προβαίνει στις απαραίτητες, κατάλληλες δράσεις που οδηγούν στην υλοποίηση των αποφάσεών του.

Δεξιότητα Λήψης Αποφάσεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *