Το άτομο που οδεύει προς την αυτογνωσία του, το επιτυγχάνει αυτό με την εφαρμογή εξειδικευμένων εργαλείων και βιωματικών μεθόδων προκειμένου να το επιτύχει (όπως ασκήσεις συγκέντρωσης της προσοχής, διαλογισμός, διαχείριση και έλεγχος των συναισθημάτων, των σκέψεων και των στερεοτυπικών μοντέλων που κάποιος διαθέτει). Χάρη στην αυτο-γνωσία διαθέτει πλέον την δυνατότητα να δημιουργήσει τις συνθήκες αυτές, οι οποίες τίθενται σε δράση προκειμένου να υλοποιήσει τα δημιουργικά όνειρά του για το πώς θα ήθελε να εκτυλιχθεί η ζωή του.

Όταν ένα άτομο δεν έχει αναπτύξει την προσωπική του αυτο-γνωσία, διαβιοί και συμπεριφέρεται ασυνείδητα (χωρίς αυτογνωσία) συχνά πέφτει “θύμα” των περιστάσεων και καταλήγει να ζει μία ζωή γεμάτη μετριότητα ή δυσαρέσκεια.

Χωρίς να συνειδητοποιήσει τις ασυνείδητες συνήθειές του στον τρόπο που σκέπτεται και συμπεριφέρεται είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτύχει δημιουργικές και παραγωγικές αλλαγές στην ζωή του.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η ικανότητα της Αυτο-γνωσίας αποτελεί τον πρώτο στόχο που χρειάζεται να επιτευχθεί, όταν ένα άτομο ξεκινήσει την διαδικασία της προσωπικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα αποτελεί και το αναπόδραστο αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Αυτογνωσία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *