Το Πρόγραμμα CEB συνδυάζει θεωρίες και εφαρμογές που προέρχονται από επιστημονικές έρευνες αιχμής πάνω στα συναισθήματα, ενισχυμένες με την διορατικότητα και τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές που μας προσφέρει η Βουδιστική στοχαστική παράδοση.

Εν συντομία τί είναι το πρόγραμμα CEB

To CEB (Καλλιέργεια Συναισθηματικής Ισορροπίας) αποτελεί ένα πρωτοποριακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με σκοπό να διδάξει τους συμμετέχοντες σε αυτό μία σειρά από συμπεριφορικές δεξιότητες εμπνευσμένες από την Δυτική Ψυχολογία και από Βουδιστικές Φιλοσοφικές Παραδόσεις.

Σκοπός αυτών των δεξιοτήτων είναι η ανάπτυξη περισσότερο θετικών και δημιουργικών συναισθημάτων. Χάρη σε αυτές ο συμμετέχοντας μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την χρόνια δυσφορία που προκαλείται από τους υπερβολικούς ρυθμούς της σύγχρονης διαβίωσης, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για μία διαρκή αίσθηση αυθεντικού ευ ζην και πηγαίας δημιουργικής δύναμης.

Ιστορία του CEB

Η ιδέα του CEB γεννήθηκε στο Συνέδριο του Νου και της Ζωής (the Mind & Life Conference) στην Νταραμσαλα (Dharamsala, Ινδία) το 2000.Το αντικείμενο συζήτησης αυτού του συνεδρίου, στο οποίο μετείχαν νευροεπιστήμονες, φιλόσοφοι και βουδιστές μοναχοί υπό τηνπαρουσία του 14ου Δαλάι Λάμα ήταν τα «Καταστροφικά Συναισθήματα».

Ο συνδυασμός αυτών των μεθόδων επιτρέπει την αναγνώριση καταστροφικών συναισθημάτων που εκδηλώνονται στον άνθρωπο, και συντελεί στον περιορισμό της βλάβης που μπορούν να προκαλέσουν στην ανθρώπινη συμπεριφορά, προκειμένου να μειώσουν σταδιακά την ένταση και την συχνότητα εμφάνισής τους.

Το CEB έχει σχεδιασθεί με σκοπό να ενισχύσει την προσωπική ανάπτυξη και όχι ως θεραπευτικό εργαλείο. Διερευνά και επιδιώκει να εφαρμόσει μοντέλα εξαιρετικής πνευματικής υγείας (αυθεντική –πηγαία χαρά) όσον αφορά την επίτευξη εξισορρόπησης σε τέσσερις βασικούς τομείς της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ψυχολογίας:

  • Συγκέντρωση της προσοχής(αύξηση της ποιότητας της προσοχής και της συνειδητότητας μου).
  • Συναισθηματική Λειτουργία (κατανοώ πώς εκδηλώνονται τα συναισθήματα, αναγνωρίζω ποιά είναι τα επικίνδυνα ερεθίσματα που τα ενεργοποιούν).
  • Γνωστική λειτουργία(αναπτύσσω ικανότητες αυτο-ανίχνευσης και παρακολούθησης των συναισθημάτων μου, των επιθυμιών μου και των προθέσεών μου).
  • Βουλητική συμπεριφορά (έλεγχος, συνειδητοποίηση και διαχείριση των παρορμήσεών μου που με δεσμεύουν συναισθηματικά, απελευθερώνομαι από αυτήν την καταστροφική συναισθηματική δέσμευση).

Στόχοι του Προγράμματος CEB

Κορυφαία προτεραιότητα του προγράμματος είναι να καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες να καλλιεργήσουν την ενίσχυση της πνευματικής τους υγείας και ευεξίας.

Μακροπρόθεσμη φιλοδοξία του Προγράμματος αποτελεί ότι οι μέθοδοι που περιέχει, αν αυτό αποδειχθεί αποτελεσματικό, μπορούν να προσαρμοστούν μέσα στην σχολική τάξη, όπου μπορούν να ευεργετήσουν το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.

To CEB περιλαμβάνει μία ευρεία σειρά από ασκήσεις και διδαχές με σκοπό την αύξηση της επίγνωσης της συναισθηματικής ζωής και γενικότερα την ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης του συναισθήματος (π.χ. την ικανότητα αναγνώρισης, ταυτοποίησης, καταπράυνσης και μετουσίωσης αρνητικών συναισθημάτων).

Πιο συγκεκριμένα:
Καλλιέργεια Συναισθηματικής Ισορροπίας σημαίνει η δυνατότητα δημιουργίας επιλογής

αν και πότε να χρειάζεται να εμπλακώ συναισθηματικά σε μία κατάσταση
αν εμπλακώ τελικά, να επιλέγω πώς ακριβώς θα γίνει αυτό
να επιτρέπω στα συναισθήματά μου να λειτουργούν υπέρ μου και όχι εναντίον μου
να καθοδηγώ τα συναισθήματά μου προκειμένου να είναι εποικοδομητικά και όχι καταστροφικά για μένα, με τέτοιον τρόπο ώστε να επωφελείται τόσο η ανθρωπότητα όσο και εγώ σε ατομικό επίπεδο, ή τουλάχιστον να μην είναι επιβλαβή ούτε για εμένα ούτε για τους άλλους.
στο τέλος του προγράμματος θα αντιληφθούν οι άλλοι γύρω μου πως έχει αλλάξει κάτι ουσιώδες στην συμπεριφορά μου
Βέβαια το Πρόγραμμα είναι μόνο η αρχή του μονοπατιού. Θα χρειαστεί να εφαρμόσω τις ασκήσεις που έμαθα στο CEB σε καθημερινή και σταθερή βάση.

Το Πρόγραμμα CEB για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις

Σκοπός του CEB είναι το άτομο να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα αρνητικά – καταστροφικά συναισθήματα που του προκαλούν χρόνια δυσφορία και αγχώδεις συμπεριφορές εξαιτίας των υπερβολικών ρυθμών του συγχρόνου τρόπου ζωής. Καταστροφικά Συναισθήματα είναι, ουσιαστικά, όλα τα αρνητικά συναισθήματα που επιβαρύνουν τον σύγχρονο άνθρωπο, τον καταδυναστεύουν και τον καθιστούν ανίσχυρο να ζήσει μία δημιουργική και γεμάτη ευδαιμονία και γαλήνη ζωή. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως στο Πρόγραμμα το άτομο εκπαιδεύεται με βιωματικό τρόπο να ενισχύει το ευ ζήν και να απελευθερώνει την πηγαία δημιουργική του δύναμη στην καθημερινή διαβίωσή του Ιδρυτές και Διοργανωτές του Προγράμματος είναι ο παγκοσμίου φήμης ιδρυτής της μελέτης της νευροφυσιολογικής βάσης των συναισθημάτων Dr.Paul Ekman και ο επιφανής λόγιος και δάσκαλος του Θιβετανικού διαλογισμού Dr. Alan B. Wallace.

Τί θα προσφέρει το CEB στην Επιχείρησή σας: Το πρόγραμμα αποδεδειγμένα προσφέρει στα εκπαιδευμένα στελέχη επιχειρήσεων δεξιότητες και εργαλεία που συμβάλλουν δραστικά και αποφασιστικά στην αύξηση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση της συναδελφικότητας και του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των στελεχών προς όφελος του θετικού κλίματος και της επιχειρησιακής ανάπτυξης.

Γνωστική Βελτίωση: αύξηση της συνειδητότητας και της συγκέντρωσης προσοχής, ικανότητες αυτο-­‐ανίχνευσης συναισθημάτων-­‐επιθυμιών-­‐προθέσεων, καλύτερες δεξιότητες λήψης αποφάσεων, ενίσχυση της μνημονικής λειτουργίας, αύξηση των δεξιοτήτων εύρεσης στρατηγικών επίλυσης προβλημάτων ακόμα και υπό πίεση.

Βουλητική Βελτίωση: έλεγχος, συνειδητοποίηση και διαχείριση των παρορμήσεών που δεσμεύουν συναισθηματικά το άτομο, ενίσχυση την απόκτησης κινήτρων για συμμετοχή στον κοινό σκοπό της επιχείρησης.

Συναισθηματική Βελτίωση (αναγνώριση - κατανόηση - αντιμετώπιση του θυμού, του φόβου, της αναβλητικότητας και άλλων αρνητικών συναισθημάτων, με αποτέλεσμα) Το CEB είναι σχεδιασμένο κυρίως, ώστε να προάγει και να προωθεί την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου και όχι για να χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό εργαλείο! Το πρόγραμμα εμπνέει τους συμμετέχοντες να καλλιεργήσουν την ενίσχυση της πνευματικής τους υγείας και ευεξίας με άμεση αντανάκλαση αυτού στην επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Διδασκαλία – Παρουσίαση – Εφαρμογή του Προγράμματος: Το πρόγραμμα διδάσκεται από την μοναδική στην Ελλάδα πιστοποιημένη καθηγήτρια του CEB Παναγιώτα Παναγιωτάκη, MSc, Γνωστική Ψυχολόγο, με πολυετή πείρα στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επιστημονικό ερευνητικό χώρο (CNRS – College de France, Paris-­‐France; NUS, Singapore; Universita La Sapienza, Roma-­‐Italy), την εξειδικευμένη σεμιναριακή κατάρτιση στον χώρο των Συναισθημάτων, της Προσωπικής Εξέλιξης και του Life Coaching, πιστοποιημένη ψυχολόγο ατομικών γνωστικών ψυχοθεραπειών και συγγραφέα του βιβλίου «Εγχειρίδιο Ονειροπλαστικής: Ένα Παραμύθι Life Coaching για Ενήλικες» (Εκδόσεις Αρχέτυπο).

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε: Παναγιώτα Παναγιωτάκη, MSc, info@uplifepsychology.com, τηλ. 210 4675543 & 6983 282 252.