Αποτελεσματικοί Τρόποι Αντιμετώπισης Της Καραντίνας

1667

Written by:

«Είμαστε καλά στο καταφύγιο, και οι 33 μας.» Αυτό το μήνυμα έστειλε ο αρχηγός της ομάδας των χαλκωρύχων, στο μεγάλο ατύχημα στο ορυχείο χαλκού στο Copiapo της Χιλής το 2010.

Όταν τελικά διεσώθησαν μετά από 69 ημέρες εγκλωβισμένοι σε βάθος 700 μέτρων κάτω από το έδαφος, όλοι απόρησαν πώς αυτοί οι άνθρωποι βγήκαν αλώβητοι και συγκροτημένοι, ήρεμοι και αισιόδοξοι, μετά από όλην αυτήν την συνταρακτική περιπέτεια.

Τί ακριβώς είχε οδηγήσει σε αυτήν την δυναμική συμπεριφορά των διασωθέντων;

Αυτό που έγινε ήταν πως μόλις συνέβη η καθίζηση που τους εγκλώβισε στα έγκατα της γης, ένας από τους 33 τέθηκε επικεφαλής τους. Αμέσως, έκανε εκτίμηση της κατάστασης, ποιές είναι οι προοπτικές τους, ποιοί οι τυχόν τραυματισμοί, τί χρειάζεται να γίνει από πλευράς τους.

Αντιλήφθηκε πως το μόνο που είχαν να κάνουν είναι να περιμένουν υπομονετικά την βοήθεια που θα ερχόταν από την επιφάνεια. Εκεί κατάλαβε πως χρειαζόταν να δείξουν πειθαρχία και πίστη πως η βοήθεια θα έλθει, αρκεί να κάνουν υπομονή χωρίς να χάσουν την ψυχραιμία τους και την αισιοδοξία τους. Ήξερε βαθειά πως για να γίνει αυτό, όλη η ομάδα των 33 χρειαζόταν να είναι ενωμένη και συγχρονισμένη στον θετικό τρόπο σκέψης. Η οποιαδήποτε διαμάχη ή διάσπαση θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την επιβίωσή τους.

Έτσι, λοιπόν, επινόησε ένα σχέδιο που αποδείχθηκε σωτήριο για εκείνους. Έδωσε σκοπό και νόημα παραμονής στους χαλκωρύχους μέσα στις σήραγγες. Όρισε βάρδιες, με συγκεκριμένες ώρες εργασίας στην καθεμία. Επιμέρισε τα άτομα σε ομάδες εργασίας, τους ανάθεσε συγκεκριμένα απλά καθήκοντα, όπως σκούπισμα, τακτοποίηση, προετοιμασία φαγητού, απογραφή υλικών κοκ, έθεσε ώρες γυμναστικής, διατροφής, ανάπαυσης και ψυχαγωγίας. Όλη η ομάδα συμφώνησε να ακολουθήσει αυτό το πρόγραμμα απαρέγκλιτα.

Και αυτόν την έσωσε.

Γιατί; Διότι μέσα στις ζοφερές συνθήκες, στις οποίες βρέθηκαν, έκαναν το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν. Έδωσαν νόημα και σκοπό στην ζωή τους. Αυτό τους έκανε να εστιάσουν την προσοχή τους στις μικρές και φαινομενικά ασήμαντες δραστηριότητες και καθήκοντα. Οι βάρδιες τους οδήγησαν να έχουν μία οργανωμένη αίσθηση του χρόνου σε ημέρες, ακόμα και μέσα στο σκοτάδι των 700 μέτρων. Αυτή η ικανότητα χρονικού προσανατολισμού είναι απαραίτητη για την ψυχική υγεία και διάθεση.

Κατά συνέπεια, όταν μετά από 69 ολόκληρες ημέρες βγήκαν στην επιφάνεια, ήταν όλοι στην καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία που θα μπορούσαν να βρίσκονται τηρουμένων των συνθηκών! Ένα μικρό θαύμα που λειτούργησε μέσα από την ανθρώπινη ηγετική πρωτοβουλία.

Παίρνω ως παράδειγμα, λοιπόν, αυτό το συμβάν στην Χιλή διότι θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές ιδέες για το πώς να περάσετε πιο αποτελεσματικά και ήρεμα την αναγκαστική μας κατ’οίκον παραμονή.

 • Καταρχάς, ας συνειδητοποιήσω πως βρίσκομαι σε πολύ καλύτερη θέση από τους χαλκωρύχους, μέσα στο δικό μου σπίτι με τις ανέσεις μου.
 • Χρειάζεται να ορίσω μικρές καθημερινές δραστηριότητες, μία σταθερή καθημερινή ρουτίνα την οποία καλό είναι να την ορίζω από την προηγούμενη ημέρα, όπως: ξυπνώ, κάνω 5 λεπτά διαλογισμό, πρωινή υγιεινή, γυμναστική 45 λεπτά, μπάνιο, ντύνομαι, κ.ο.κ.
 • Για καλύτερο αποτέλεσμα καταρτίζω ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, το καταγράφω σε έναν πίνακα (είτε σε υπολογιστή είτε σε χαρτί) και φροντίζω να το τηρώ.
 • Καλό είναι να γράφω σε ένα τετράδιο την ημερομηνία κάθε ημέρας (ναι, όπως τότε στο δημοτικό!), για να συνειδητοποιώ την κάθε ημέρα που περνά. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγω τον χρονικό αποπροσανατολισμό, που οδηγεί σε φαινόμενα εγκλεισμού και ιδρυματοποίησης.
 • Στην συνέχεια, μία τεχνική που ενισχύει την ψυχολογία μου είναι να κρατώ ημερολόγιο με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις που βιώνω σε αυτήν την ιδιόμορφη περίοδο. Εδώ μπορώ να καταγράψω όσα με απασχολούν, αλλά ντρέπομαι να επικοινωνήσω στους άλλους. Η γραφή ανακουφίζει τα αρνητικά συναισθήματα.
 • Μπορώ να διευθετήσω πληθώρα από εκκρεμότητες που έχω στο σπίτι. Για παράδειγμα, να πετάξω την σαβούρα που έχω μαζεμένη σε διάφορες γωνιές του σπιτιού εδώ και χρόνια, ή να κάνω αρχειοθέτηση σε παλιές φωτογραφίες ή λογαριασμούς που έχω πληρώσει.
 • Μαγειρεύω υγιεινά και νόστιμα γεύματα. Είναι κι αυτό μία ευχάριστη δραστηριότητα που με βοηθά να αποφεύγω την υπερφαγία και την ανθυγιεινή διατροφή.
 • Καλό είναι να μην μένω συνέχεια με τις πυτζάμες και τις φόρμες μου. Μπορώ να ντύνομαι με ρούχα που θα φορούσα βγαίνοντας έξω και να ετοιμάσω ένα ωραίον καφέ ή ποτό ή σνακ, να απολαύσω στην πιο αγαπημένη γωνιά του σπιτιού μου.
 • Χρησιμοποιώ την τεχνολογία, για να επικοινωνώ με φίλους, συγγενείς και συνεργάτες (ευχαριστώ το Skype, Messenger, Whats App, Viber και πόσα άλλα προγράμματα που μου επιτρέπουν να μιλώ με όποιον θέλω, για όσο θέλω, όπου κι αν είναι). Καλό είναι να μιλάω με κάποιον τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ειδικά αν είμαι μόνος στο σπίτι.
 • Επιλέγω συνειδητά (και για διευκόλυνση μπορώ να τα γράψω στο ημερολόγιο ή άλλο τετράδιό μου) να εστιάσω την προσοχή μου στα πράγματα για τα οποία ευγνωμονώ αυτήν την στιγμή (ότι είμαι στην ασφάλεια του σπιτιού μου, έχω ζεστό φαγητό, βλέπω ηλιόλουστες ημέρες, έχω οικογένεια και φίλους, κλπ). Αποφεύγω συνειδητά να σκέπτομαι τί μου λείπει (όπως η δυνατότητα να βγαίνω ελεύθερα έξω). Αφού δεν είναι στο χέρι μου να το κάνω, δεν υπάρχει λόγος να με συγχύζω διαρκώς με αυτό.
 • Όσοι μένουν με άλλους στο σπίτι: συμφωνήστε να μείνετε κάποιες ώρες μόνοι σας σε ξεχωριστά δωμάτια ή χώρους, και κάποιες άλλες ώρες να κάνετε κάποια ευχάριστη δραστηριότητα μαζί. Η συνεχής συμβίωση μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και καυγάδες. Σεβαστείτε τα προσωπικά σας όρια, όσο και των άλλων.
 • Ακούω την αγαπημένη μου μουσική και γιατί όχι, χορεύω κιόλας! Με αυτόν τον τρόπο γυμνάζομαι κιόλας.
 • Καιρός να παίξω επιτραπέζια παιχνίδια, να καταπιαστώ με κατασκευές, και να ασχοληθώ με την προσωπική μου περιποίηση.
 • Βρίσκω χρόνο για προσωπική ανάπτυξη. Διαβάζω σχετικά βιβλία, είτε σε φυσική μορφή είτε στο διαδίκτυο. Παρακολουθώ πληροφορίες σχετικές μέσα από τις άφθονες πηγές του διαδικτύου. Διαλογίζομαι και κάνω σχετικές ασκήσεις.
 • Για όσους αναγκάζονται να εργάζονται από το σπίτι, θυμάμαι σέβομαι αυστηρά τα ωράρια εργασίας, δεν κάνω άσκοπες υπερωρίες (σπανιότατα θα τις πληρωθώ, εγγυημένα…) και φροντίζω να ξεκουράζομαι επαρκώς. Πολλές φορές αυτοί που εργάζονται από το σπίτι γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από υπέρ-απαιτήσεις εταιρειών. Βάζω φρένο σε αυτές, διότι η υπερκόπωση δεν θα με οδηγήσει πουθενά καλά, ειδικά με αυτές τις έκτακτες συνθήκες.

Στις επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν, θα κοινοποιώ κι άλλες πληροφορίες για τις πιο κατάλληλες και αποτελεσματικές λύσεις στην πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ.

Πολύ σημαντικό: αν νοιώθετε ότι όλο αυτό σας βαραίνει πάρα πολύ και γίνεται δυσβάσταχτο, ΖΗΤΗΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ. Καλέστε τον προσωπικό σας ψυχολόγο ή αν δεν έχετε,  οι Δήμοι έχουν ξεκινήσει να έχουν τηλεφωνικές και διαδικτυακές γραμμές ψυχολογικής στήριξης. Καλέστε για βοήθεια, είναι η πιο σωστή λύση, αντί να μένετε μόνοι με το πρόβλημά σας.

Μην ξεχνάτε: Όλο αυτό θα περάσει. Αν δείξουμε την αποφασιστικότητά μας και την ηρεμία μας, στο τέλος θα βγούμε οι νικητές μίας εμπειρίας που θα μας έχει χαλυβδώσει την πίστη στον εαυτόν μας και την ανθρωπότητα.

Να προσέχετε, να χαμογελάτε και να είστε ασφαλείς!

Π.

Last modified: May 26, 2020

Comments are closed.

%d bloggers like this: