Διακρίνοντας Σωστά Το Δημιουργικό Ένστικτο Από Τον Περιοριστικό Φόβο

248

Written by:

 

Πριν από μερικές ημέρες ένας πελάτης μου με ρώτησε «Πώς καταλαβαίνουμε, αν αυτή η αίσθηση που νοιώθουμε είναι το αυθεντικό μας Ένστικτο και όχι φόβοι και φοβίες μας;».

Η ερώτηση αυτή είναι εξαιρετικής σημασίας και η σύγχυση μεταξύ ενστίκτου και φόβου μπορεί να μας αποπροσανατολίσει, να μας ωθήσει σε λάθος συμπεράσματα και να μας στερήσει την ευκαιρία να πετύχουμε έναν στόχο που επιθυμούμε.

Υπάρχουν δύο βασικά σημεία για να μπορούμε να διακρίνουμε, εάν αυτό που νοιώθουμε αποτελεί Δημιουργικό Ένστικτο ή είναι κρυμμένος φόβος, ή φοβία ή αρνητική πεποίθηση.

Το πρώτο σημείο είναι πως το Ένστικτο  μπορεί και να λειτουργήσει μόνο όταν είναι συντονισμένο στον παρόντα χρόνο. Είναι εναρμονισμένο με την Δύναμη του Τώρα. Δεν κάνει καμία προβολή στο Φοβικό Μέλλον, δηλαδή στο «τί κακό θα μπορούσε να συμβεί αν…», αλλά προσφέρει μία καθαρή απάντηση για το αν ένα βήμα δράσης αξίζει να πραγματοποιηθεί στο Τώρα, χωρίς να στρέφουμε μάταια την σκέψη και την προσοχή μας σε περιστατικά του παρελθόντος ή σε εικασίες του τί θα γίνει στο μέλλον, τόσο καθαρότερα και ακριβέστερα ακούμε το γαστρικό μας Ένστικτο (αυτό που οι Αγγλόφωνοι ονομάζουν «gut feeling»).

Το δεύτερο σημείο για να διακρίνουμε το αληθινό δημιουργικό Ένστικτο από έναν υφέρποντα φόβο είναι πως το Ένστικτο αυτό λειτουργεί καλά και σωστά όσο εμείς βρισκόμαστε σε μία καλή Συναισθηματική Ισορροπία. Δεν μπορώ να πω πως έχω καλό γαστρικό ένστικτο, όταν με πλημμυρίζει μία πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων. Αν αυτό συμβαίνει, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να θεωρήσω, λανθασμένα, πως τα αρνητικά μου συναισθήματα αποτελούν ένα μήνυμα προερχόμενο από το γαστρικό μου Ένστικτο.

 

 

Χρειάζεται, λοιπόν, να γνωρίζω πως το Ένστικτο λειτουργεί καλύτερα, όταν βρίσκομαι σε συναισθηματική ηρεμία, όταν βιώνω μία ισορροπημένη συναισθηματικά ζωή, όταν νοιώθω ότι οι τομείς της ζωής μου βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους και η θεώρησή μου για την ζωή είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη και φυσιολογική αισιοδοξία. Τότε το Ένστικτό μου είναι καθαρό και με βοηθά να λάβω τις ορθές αποφάσεις και να κάνω τις σωστές επιλογές.

Είναι, επίσης, πάρα πολύ σημαντικό, να γνωρίζουμε πως μπορούμε να διευκολύνουμε και να ενισχύουμε την ανάγνωση του γαστρικού Ενστίκτου με διαφόρους τρόπους.

Ένας τρόπος είναι να κάνουμε τακτικά ασκήσεις συγκέντρωσης προσοχής (Mindfulness) ή διαλογισμού, σε σταθερό χρόνο και με σταθερή διάρκεια, για παράδειγμα δέκα λεπτά κάθε πρωί ή ακόμα και σε άλλα σημεία της ημέρας, για παράδειγμα το βράδυ πριν τον ύπνο. (Κάθε άνθρωπος διαθέτει τις δικές του προτιμήσεις και καλό είναι να τις σεβασθεί για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.)

Ένας άλλος τρόπος είναι να φροντίσουμε να αποκτήσουμε μία σωστή Συναισθηματική Εκπαίδευση. Όταν γνωρίζουμε πώς να διαχειριζόμαστε το Συναίσθημά μας, καθαρίζουμε διαρκώς την συναισθηματική μας ισορροπία από αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε ούτως ή άλλως στην καθημερινότητά μας. Καθαρίζουμε και αξιολογούμε σωστά όλες τις πληροφορίες που πηγάζουν από το κάθε αρνητικό συναίσθημα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε να βιώνουμε συχνότερα γαλήνη, ισορροπία, χαρά, και επιτρέπουμε την απρόσκοπτη έκφραση του Ενστίκτου.

 

Άλλος τρόπος είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον εξειδικευμένο στην συναισθηματική νοημοσύνη ψυχολόγο ή life coach, ώστε να μας εκπαιδεύσει σε συγκεκριμένες τεχνικές, για να μπορούμε να κατανοούμε και να αξιολογούμε ορθά πότε κάτι αποτελεί φόβο και πότε Ένστικτο. Το Ένστικτό μας αποτελεί μία πολύ σημαντική βοήθεια για εμάς, διότι λειτουργεί πέρα από τα λογικοφανή εμπόδια που συνήθως θέτουμε στον Εαυτόν μας, όταν θέλουμε να επιτύχουμε έναν υψηλόν Στόχο.

Άπειρες είναι οι ιστορίες ανθρώπων που προτίμησαν να ακούσουν το Ένστικτό τους έναντι κάποιου φαινομενικά ορθού και λογικού επιχειρήματος. Διαπίστωσαν πως η επιλογή του Ενστίκτου ήταν η ορθή.

Το Ένστικτο αποτελεί μία πολύτιμη πηγή δύναμής μας, διότι ουσιαστικά αποτελεί την φωνή του Εσώτερου Εαυτού μας, η οποία έρχεται να μας υποδείξει προς ποίαν κατεύθυνση επιθυμούμε να πορευθούμε δημιουργικά.

 

Αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες εξειδικευμένες στρατηγικές για το πώς θα επιτύχετε τους προσωπικούς σας Στόχους, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου,

είτε μέσω email: panagiota@uplifepsychology.com

είτε μέσω τηλεφώνου: (+30) 6983 282 252 & (+30) 210 4675543

 

Τα προγράμματα Life Coaching γίνονται διαδικτυακά (π.χ. μέσω  Skype ή Messenger ή αντίστοιχου προγράμματος τηλεδιασκέψεων).

* * * * * * * *

Μετά από μία πολύχρονη σταδιοδρομία στην επιστημονική έρευνα στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS) και στο Collège de France, από το 2008 έως σήμερα ασχολήθηκα με επιτυχία με δύο τομείς:

Α) την θεραπεία του Πανικού, της Αγοραφοβίας και άλλων Φοβιών, καθώς και της Αγχώδους Διαταραχής και της Κατάθλιψης. Η θεραπευτική μου προσέγγιση εδράζεται στην εφαρμογή των επιστημονικά και ψυχοθεραπευτικά εμπεριστατωμένων μεθόδων που προσφέρουν ριζική και οριστική αντιμετώπιση των παραπάνω διαταραχών.

Β) τα Προγράμματα (ατομικά και ομαδικά) Life Coaching  με εξειδίκευση στο Success Coaching, όπου καθοδηγώ τους πελάτες μου να επιτύχουν τους Στόχους που θέτουν σε σημαντικούς τομείς της ζωής τους, όπως ο οικονομικός, ο εκπαιδευτικός, ο συναισθηματικός, ο οικογενειακός, ο προσωπικός, ο κοινωνικός. κ.ο.κ.

Είμαι πιστοποιημένη Ψυχολόγος, Mέλος του Επίσημου οργάνου Ψυχολογίας της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)Είμαι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχολογικών Συλλόγων (EFPA).  Διαθέτω επίσης την Πανευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ασκησης της Ψυχολογίας Europsy σε 19 χώρες της Ευρώπης.  Επίσης, είμαι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Συναισθηματικής Νοημοσύνης (ISEI) και του Διεθνούς Δικτύου Eκπαιδευτών CEB (Cultivating Emotional Balance – Καλλιεργώντας Συναισθηματική Νοημοσύνη). 

Παρέχω Ατομική Συμβουλευτική για Προσωπική Βελτίωση και Αυτογνωσία, Θεραπεία των Φοβιών – Αγχώδους Διαταραχής – Κατάθλιψης, , Εκπαίδευση στην Συναισθηματική Νοημοσύνη και την εφαρμογή της στον Επαγγελματικό τομέα, Coaching για την επιτυχή διαβίωση και την επαγγελματική σταδιοδρομία, Mindfulness τεχνικές για επίτευξη Ηρεμίας, Γαλήνης και Συγκέντρωσης  του Νου καθώς και ομαδικά σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης και Coaching.

Θα ήθελα να ακούσω την ιστορία σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μου σήμερα!

Παναγιώτα

 

Last modified: February 20, 2020

Comments are closed.

%d bloggers like this: