Όταν Τα Προσωπικά Μας Όρια Καταλύονται: Αποτελέσματα Και Αντιμετώπιση

472

Written by:

Στο Video #7 είχαμε κάνει μία εισαγωγή στα προσωπικά μας όρια.

 

Πώς μπορούμε, όμως, να κατανοήσουμε πότε τα προσωπικά μας όρια καταλύονται; Μία σοβαρή ένδειξη αυτής της καταπάτησης είναι, όταν αντιλαμβανόμαστε πως μας νοιάζει πολύ περισσότερο η γνώμη των άλλων και όχι η δική μας, για τις όποιες επιλογές ζωής κάνουμε και τον τρόπο που επιλέγουμε να ζούμε και να επιδιώκουμε τους δημιουργικούς μας στόχους.

Δυστυχώς συχνά δίνουμε παραπάνω έμφαση στα λεγόμενα των Άλλων. Η δικαιολογία μας είναι πως ακούμε την γνώμη τους περισσότερο  προκειμένου να μην διαταράξουμε κάποιες καθεστηκυίες συμβάσεις ή επειδή έχουμε μάθει να συμπεριφερόμαστε πάντα σαν το «καλό παιδί» και «να μην στεναχωρούμε τους γονείς» ή τους σημαντικούς άλλους στην ζωή μας.

Η αξία των προσωπικών μας ορίων είναι πολύ σπουδαία, αν επιθυμούμε να επιτυγχάνουμε τους προσωπικούς μας στόχους και να αυξάνουμε την ποιότητα ζωής μας και να έχουμε ένα ακέραιο νόημα ζωής.

Όταν, λοιπόν,  επιτρέπουμε να παραβιάζονται τα προσωπικά μας όρια, προκειμένου να ικανοποιούμε τα «θέλω» και τις επιθυμίες άλλων ανθρώπων, δεν επιτρέπουμε στον εαυτόν μας να έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές προκειμένου να πραγματοποιήσει τα  «Θέλω» του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε έντονη δυσφορία.

Η δυσφορία μπορεί να εκδηλώνεται ως εξής:

1) είτε με ψυχολογικό τρόπο, π.χ. κρίσεις πανικού ή κατάθλιψη, έντονες εμμονικές συμπεριφορές, ή σε εθιστικές συμπεριφορές όπως η  υπερφαγία ή η χρήση τοξικών ουσιών.

2) είτε με ψυχοσωματικό τρόπο, δηλαδή σε οργανικές διαταραχές που όμως έχουν ψυχολογική βάση  π.χ. με διαταραχή ευερέθιστου εντέρου, ημικρανίες, πολύ συχνά κρυολογήματα, διάχυτους πόνους μέσα στο σώμα που δεν δικαιολογούνται από συγκεκριμένα οργανικά αίτια κ.ο.κ..

3] είτε με διανοητικό τρόπο, π.χ. αναβλητικότητα, η έλλειψη συγκέντρωσης προσοχής, επιθυμία απομονωτισμού από το κοινωνικό σύνολο.

Μόλις αντιληφθούμε την καταπάτηση των προσωπικών μας ορίων, χρειάζεται να αναλάβουμε άμεσα δράση για την σωστή περιχαράκωσή τους.

Αν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας αυτήν την καταπάτηση, χρειάζεται να ζητήσουμε εξειδικευμένη ψυχολογική βοήθεια, προκειμένου να βρούμε λειτουργικούς και αποτελεσματικούς τρόπους και στρατηγικές, για να θέσουμε εκ νέου τα προσωπικά μας όρια σε εκείνα τα σημεία που μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε άνετα και δημιουργικά.

Η διεκδίκηση των προσωπικών μας ορίων δεν σημαίνει επίθεση έναντι άλλων ανθρώπων ούτε πως καταπατούμε τα δικά τους όρια. Αυτή είναι μία μεγάλη παρανόηση. Απλά σημαίνει επανατοποθέτηση των προσωπικών μας ορίων και κατά συνέπεια επανατοποθετούνται και οι δυναμικές των σχέσεών μας με τους άλλους.

Ίσως στην αρχή αυτή η επανατοποθέτηση μπορεί να εκπλήξει όσους δεν περίμεναν μία τέτοιαν αλλαγή. Σιγά σιγά, όμως, με την σωστή καθοδήγηση εξειδικευμένης βοήθειας, μπορούμε να θέσουμε με ηρεμία, πραότητα, σταθερότητα και σαφήνεια τα όριά μας, ώστε και οι υπόλοιποι να δεχθούν αυτήν την αλλαγή και να υπάρξει μία ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ μας.

Αν, πάλι, κάποια άτομα αντιτάσσονται στην δική μας επανατοποθέτηση ορίων, χρειάζεται να απομακρυνθούν από την προσωπική μας ζωή και πορεία. Αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να γίνει με ηρεμία και αρμονία, δίχως εντάσεις και συγκρούσεις.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να προστατεύουμε τα προσωπικά μας όρια, διότι αποτελούν βασική πηγή της ενέργειάς μας και της ζωής μας.

Μπορείτε να δείτε και το σχετικό Video #12 εδώ! 

 

 

* * * * *

Αν επιθυμείτε να μάθετε πώς να προστατεύσετε και να ενδυναμώσετε τα Προσωπικά σας Όρια, προκειμένου να επιτυγχάνετε στους δημιουργικούς σας στόχους, επικοινωνήστε μαζί μου μέσω email: panagiota@uplifepsychology.com ή στα τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 6983 282 252 & +30 210 4675543.

Οι συναντήσεις γίνονται είτε στην έδρα μου στην Αθήνα ή σε εκείνην της Σαλαμίνας είτε και διαδικτυακά (π.χ. μέσω  Skype ή Hangouts ή αντίστοιχου προγράμματος τηλεδιασκέψεων).

Μετά από μία πολύχρονη σταδιοδρομία στην επιστημονική έρευνα στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), εδώ και πάνω από μία δεκαετία εστιάζω το έργο μου στην επιτυχή θεραπεία του Πανικού, της Αγοραφοβίας και άλλων Φοβιών, καθώς και της Αγχώδους Διαταραχής και της Κατάθλιψης. Η θεραπευτική μου προσέγγιση εδράζεται στην εφαρμογή των επιστημονικά και ψυχοθεραπευτικά εμπεριστατωμένων μεθόδων που προσφέρουν ριζική και οριστική αντιμετώπιση των παραπάνω διαταραχών.

Είμαι πιστοποιημένη Ψυχολόγος, Mέλος του Επίσημου οργάνου Ψυχολογίας της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)Είμαι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχολογικών Συλλόγων (EFPA).  Διαθέτω επίσης την Πανευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ασκησης της Ψυχολογίας Europsy σε 19 χώρες της Ευρώπης.  Επίσης, είμαι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Συναισθηματικής Νοημοσύνης (ISEI) και του Διεθνούς Δικτύου Eκπαιδευτών CEB (Cultivating Emotional Balance – Καλλιεργώντας Συναισθηματική Νοημοσύνη). 

Παρέχω Ατομική Συμβουλευτική για Προσωπική Βελτίωση και Αυτογνωσία, Θεραπεία των Φοβιών – Αγχώδους Διαταραχής – Κατάθλιψης, , Εκπαίδευση στην Συναισθηματική Νοημοσύνη και την εφαρμογή της στον Επαγγελματικό τομέα, Coaching για την επιτυχή διαβίωση και την επαγγελματική σταδιοδρομία, Mindfulness τεχνικές για επίτευξη Ηρεμίας, Γαλήνης και Συγκέντρωσης  του Νου καθώς και ομαδικά σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης και Coaching.

Θα ήθελα να ακούσω την ιστορία σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μου σήμερα!

Παναγιώτα

 

Last modified: December 2, 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: