Η Εθιστική Δράση του Άγχους που Βλάπτει

437

Written by:

Ένα συχνό παράπονο της καθημερινότητας αποτελούν οι σύγχρονοι ρυθμοί στρες και άγχους.

Πολύ εύκολα μας καταβάλλει το άγχος, χωρίς, όμως, να μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε την δράση του. Αυτό συμβαίνει διότι το άγχος, όπως και άλλες ανθρώπινες συμπεριφορές έχει εθιστική δράση. Αυτό σημαίνει ότι, όταν βρισκόμαστε σε στρες, είμαστε σε μια κατάσταση άμυνας και εγρήγορσης: διαρκής και έντονη σύσπαση πολλών μυών, παρατεταμένη έκκριση αδρεναλίνης, αύξηση των βιορρυθμών (καρδιακοί παλμοί, αρτηριακή πίεση κλπ) που όταν παραμένουν αυξημένοι για μεγάλο διάστημα επιβαρύνουν την σωματική μας υγεία. Αυτή η κατάσταση μας αναγκάζει να κινούμαστε διαρκώς με γρήγορους ρυθμούς, με έντονες και απότομες κινήσεις που επιβαρύνουν το σώμα μας.  Αν τέτοιες στρεσογόνες συμπεριφορές διαρκέσουν πάνω από μία ώρα, έχουν βαρειά επίδραση στο σώμα μας. Φανταστείτε, λοιπόν πόση είναι η επιβάρυνση, όταν οι συμπεριφορές αυτές διαρκούν για ώρες, ημέρες έως και μήνες.

Είναι πολλοί εκείνοι που παραπονιούνται για υπερβολική κόπωση εξαιτίας των δύσκολων ρυθμών ζωής τους στα οικογενειακά, επαγγελματικά και κοινωνικά τους ζητήματα και του στρες που προκύπτει από αυτούς.

 

 

Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να κάνουμε ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας και  να επιλέγουμε να δραστηριοποιούμαστε σε λιγότερα πράγματα από όσα θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Χρειάζεται να κάνουμε «εκπτώσεις» στην τελειομανία που αποκτούμε λόγω στρες. Διότι το στρες μας αναγκάζει να βρισκόμαστε σε υπερδιέγερση και να θέλουμε να κινούμαστε και να δραστηριοποιούμαστε διαρκώς.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Όσο πιο πολύ δραστηριοποιούμαστε, τόσο περισσότερο αγχωνόμαστε και τόσο περισσότερο αναγκαζόμαστε να βρισκόμαστε σε υπερδιέγερση.

Ακόμα και όταν αποφασίζουμε να διακόψουμε αυτήν την δραστηριότητα, αισθανόμαστε άβολα και δυσανασχετούμε, διότι η υπερδιέγερση δρα ανασταλτικά στην επιθυμία μας να αναπαυθούμε, οπότε, συχνά, επιστρέφουμε στην υπερ-δραστηριότητα.

Χρειάζεται, λοιπόν, να μετριάζουμε τις δράσεις μας, να δίνουμε στον εαυτόν μας συχνές ευκαιρίες για ξεκούραση και εναλλαγή των υποχρεώσεών μας με άλλες ευχάριστες για εμάς δραστηριότητες.

Η τελειομανία που προκαλείται από το άγχος είναι εθιστική και χρειάζεται να την αναγνωρίσουμε πριν μας βλάψει ανεπανόρθωτα. Καλόν είναι να αντιμετωπίζουμε ως σοβαρή επίδραση στην ζωή μας και να την περιορίζουμε, ώστε να έχουμε καλή ποιότητα ζωής.

 

Δείτε το Video 8 στο κανάλι μου στο YouTube, όπου τα εξηγώ όλα αυτά!

 

 

Αν επιθυμείτε να μάθετε πώς να διαχειρίζεσθε το άγχος σας αποτελεσματικά, προκειμένου να εξασφαλίζετε υψηλή ποιότητα ζωής και να επιτυγχάνετε στους δημιουργικούς σας στόχους, επικοινωνήστε μαζί μου μέσω email: panagiota@uplifepsychology.com ή στα τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 6983 282 252 & +30 210 4675543.

Οι συναντήσεις γίνονται είτε στην έδρα μου στην Αθήνα ή σε εκείνην της Σαλαμίνας είτε και διαδικτυακά (π.χ. μέσω  Skype ή Hangouts ή αντίστοιχου προγράμματος τηλεδιασκέψεων).

Μετά από μία πολύχρονη σταδιοδρομία στην επιστημονική έρευνα στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), εδώ και πάνω από μία δεκαετία εστιάζω το έργο μου στην επιτυχή θεραπεία του Πανικού, της Αγοραφοβίας και άλλων Φοβιών, καθώς και της Αγχώδους Διαταραχής και της Κατάθλιψης. Η θεραπευτική μου προσέγγιση εδράζεται στην εφαρμογή των επιστημονικά και ψυχοθεραπευτικά εμπεριστατωμένων μεθόδων που προσφέρουν ριζική και οριστική αντιμετώπιση των παραπάνω διαταραχών.

Είμαι πιστοποιημένη Ψυχολόγος, Mέλος του Επίσημου οργάνου Ψυχολογίας της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)Είμαι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχολογικών Συλλόγων (EFPA).  Διαθέτω επίσης την Πανευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ασκησης της Ψυχολογίας Europsy σε 19 χώρες της Ευρώπης.  Επίσης, είμαι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Συναισθηματικής Νοημοσύνης (ISEI) και του Διεθνούς Δικτύου Eκπαιδευτών CEB (Cultivating Emotional Balance – Καλλιεργώντας Συναισθηματική Νοημοσύνη). 

Παρέχω Ατομική Συμβουλευτική για Προσωπική Βελτίωση και Αυτογνωσία, Θεραπεία των Φοβιών – Αγχώδους Διαταραχής – Κατάθλιψης, , Εκπαίδευση στην Συναισθηματική Νοημοσύνη και την εφαρμογή της στον Επαγγελματικό τομέα, Coaching για την επιτυχή διαβίωση και την επαγγελματική σταδιοδρομία, Mindfulness τεχνικές για επίτευξη Ηρεμίας, Γαλήνης και Συγκέντρωσης  του Νου καθώς και ομαδικά σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης και Coaching.

Θα ήθελα να ακούσω την ιστορία σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μου σήμερα!

Παναγιώτα

Last modified: September 1, 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: