Τί Ακριβώς Είναι Τα Προσωπικά Όριά Μας;

560

Written by:

Μία ερώτηση που συχνά λαμβάνω από την κοινότητα του Uplifepsychology.com αφορά στο τί είναι τα Προσωπικά Όρια ενός ανθρώπου.
Θεωρώ την ερώτηση αυτή εξαιρετικά σημαντική για την ποιότητα ζωής κάθε ανθρώπου.
Προσωπικά Όρια, λοιπόν, ορίζεται ως ο νοητικός, ψυχολογικός, πνευματικός και φυσικός χώρος, μέσα στον οποίον ένας άνθρωπος μπορεί να αισθάνεται πλήρης, σε αρμονία με τον εσώτερο εαυτόν του, ώστε να μπορεί να είναι δημιουργικός και χαρούμενος. Για να μπορεί να βρίσκεται σε καλή συνεννόηση με τους συνανθρώπους του και να κτίζει μαζί τους δημιουργικές συνεργασίες και κοινωνικές σχέσεις.
Τα όρια αυτά αποτελούν τον ιδανικό χώρο μέσα στον οποίο μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε τους Στόχους που εμείς επιθυμούμε.
Επίσης, αποτελούν τον χώρο, όπου όλα τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας και της υπόστασής μας γίνονται σεβαστά, ακόμα και τα στοιχεία εκείνα που εμείς θεωρούμε ως αρνητικά και αποφασίζουμε συνειδητά να αλλάξουμε ή μη βάσει της δικής μας επιθυμίας.
Είναι οι συμπεριφορές και οι συνθήκες ζωής, μέσα στις οποίες νοιώθουμε ολόκληροι και πως εκεί μπορεί να εκφρασθεί το νόημα ζωής που εμείς επιθυμούμε να δώσουμε στον εαυτόν μας.

 

Όπως αντιλαμβάνεστε, αποτελούν μία σύνθετη έννοια, στην οποίαν μπορούν να αποδοθούν πολλοί ορισμοί. Κρίνεται, όμως, σημαντικό να σημειωθεί πως όταν εμείς έχουμε θέσει διακριτά τα προσωπικά μας όρια, αυτά γίνονται σεβαστά τόσο από εμάς, όσο και από τους άλλους ανθρώπους.
Όταν, δε, σεβόμαστε τα όριά μας, έχουμε την δυνατότητα να ακούμε καθαρά τις επιθυμίες της Εσώτερης Φωνής μας, που μας ορίζει προς ποία κατεύθυνση επιθυμούμε να οδηγούμε μέσα στην ζωή μας. Αυτή η Εσώτερη Φωνή είναι πολύ σημαντική, για να διατηρούμε την εσωτερική μας γαλήνη και ηρεμία και για να αγαπούμε, να αποδεχόμασθε και να σεβόμασθε πλήρως τον Εαυτόν μας.
Όπως γίνεται κατανοητό, όποιος σέβεται τα προσωπικά του όρια, διαθέτει ισχυρή αυτοπεποίθηση, η οποία φαίνεται από τον σεβασμό των προσωπικών του ορίων.
Υπάρχει η παρανόηση πως όποιος σέβεται τα προσωπικά του όρια, συμπεριφέρεται και εγωιστικά. Αντιθέτως! Όποιος σέβεται τα όριά του, σημαίνει πως καταλαβαίνει την σημασία τους και, επομένως, κατανοεί την αντίστοιχη σημασία που έχουν τα προσωπικά όρια των άλλων ανθρώπων. Αυτομάτως τα σέβεται και τα προστατεύει!
Πολλοί άνθρωποι εύλογα αναρωτιούνται πώς μπορούμε να γνωρίζουμε πότε καταπατούνται τα προσωπικά μας όρια. Μία ικανή ένδειξη είναι συνήθως, όταν αισθανόμαστε εσωτερική δυσφορία, ότι μία συμπεριφορά, κατάσταση ή δράση κάποιου ατόμου – ακόμα και του Εαυτού μας- μας ενοχλεί και μας εμποδίζει την δημιουργικότητά μας και την εμπειρία θετικών συναισθημάτων. Εκείνη την στιγμή χρειάζεται να συλλογισθούμε με ηρεμία τί μπορεί να συμβαίνει στην λειτουργία των προσωπικών μας ορίων. Αυτό, όμως, θα το αναλύσουμε διεξοδικότερα σε επόμενό μας άρθρο.

 

 

 

Αν επιθυμείτε να μάθετε  βαθύτερα και αποτελεσματικότερα πώς να ενισχύσετε τα προσωπικά όριά σας,  για να επιτύχετε τους στόχους σας, επικοινωνήστε μαζί μου μέσω email: panagiota@uplifepsychology.com ή στα τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 6983 282 252 & +30 210 4675543.

Οι συναντήσεις γίνονται είτε στην έδρα μου στην Αθήνα ή σε εκείνην της Σαλαμίνας είτε και διαδικτυακά (π.χ. μέσω  Skype ή Hangouts ή αντίστοιχου προγράμματος τηλεδιασκέψεων).

Μετά από μία πολύχρονη σταδιοδρομία στην επιστημονική έρευνα στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), εδώ και πάνω από μία δεκαετία εστιάζω το έργο μου στην επιτυχή θεραπεία του Πανικού, της Αγοραφοβίας και άλλων Φοβιών, καθώς και της Αγχώδους Διαταραχής και της Κατάθλιψης. Η θεραπευτική μου προσέγγιση εδράζεται στην εφαρμογή των επιστημονικά και ψυχοθεραπευτικά εμπεριστατωμένων μεθόδων που προσφέρουν ριζική και οριστική αντιμετώπιση των παραπάνω διαταραχών.

Είμαι πιστοποιημένη Ψυχολόγος, Mέλος του Επίσημου οργάνου Ψυχολογίας της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)Είμαι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχολογικών Συλλόγων (EFPA).  Διαθέτω επίσης την Πανευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ασκησης της Ψυχολογίας Europsy σε 19 χώρες της Ευρώπης.  Επίσης, είμαι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Συναισθηματικής Νοημοσύνης (ISEI) και του Διεθνούς Δικτύου Eκπαιδευτών CEB (Cultivating Emotional Balance – Καλλιεργώντας Συναισθηματική Νοημοσύνη). 

Παρέχω Ατομική Συμβουλευτική για Προσωπική Βελτίωση και Αυτογνωσία, Θεραπεία των Φοβιών – Αγχώδους Διαταραχής – Κατάθλιψης, , Εκπαίδευση στην Συναισθηματική Νοημοσύνη και την εφαρμογή της στον Επαγγελματικό τομέα, Coaching για την επιτυχή διαβίωση και την επαγγελματική σταδιοδρομία, Mindfulness τεχνικές για επίτευξη Ηρεμίας, Γαλήνης και Συγκέντρωσης  του Νου καθώς και ομαδικά σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης και Coaching.

Θα ήθελα να ακούσω την ιστορία σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μου σήμερα!

Παναγιώτα

Last modified: September 1, 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: