Η Ψευδαίσθηση Της Μη-Προόδου

550

Written by:

Η’ Πώς Στερείς Από Τον Εαυτόν Σου Τα Εύσημα Που Δικαιωματικά Αξίζεις!

 

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην πρόοδο κάθε ανθρώπου συχνά δεν αφορά στο γεγονός πως δεν κάνει βήματα μπροστά.

Αντιθέτως! Αφορά στο γεγονός πως δεν συνειδητοποιεί τα βήματα που έχει ήδη κάνει!

Αυτό συμβαίνει, διότι τα βήματα αυτά πραγματοποιούνται σιγά-σιγά κάθε ημέρα της ζωής μας, ενώ ταυτόχρονα η ζωή μας επιβάλλει και άλλες δραστηριότητες. Οπότε, η προσοχή μας διασπάται και συχνά δεν συνειδητοποιούμε την πρόοδο που έχουμε κάνει μέσα σε κάθε ημέρα μας.

Εμείς, συχνά, το μόνο που βλέπουμε είναι τον Στόχο που επιθυμούμε να επιτύχουμε και ότι δεν τον έχουμε ακόμη επιτύχει.

Δεν μπαίνουμε, όμως, στην διαδικασία να δούμε ποιά είναι η απόσταση που έχουμε ήδη διανύσει από την αρχή του εγχειρήματός μας.

Ούτε αντιλαμβανόμαστε ποιες δεξιότητές και στρατηγικές μας χρησιμοποιήσαμε, πόσες άλλες αναπτύξαμε στην πορεία, ούτε πόσες δυσκολίες και εμπόδια αντιμετωπίσαμε ήδη με επιτυχία και φθάσαμε μέχρι εδώ. Ούτε συνειδητοποιήσαμε πόσες νέες εμπειρίες έχουμε ήδη συγκεντρώσει μέσα σε αυτήν την πορεία προς τον Στόχο μας.

Συνεπώς, εστιαζόμαστε μόνο στην έλλειψη και όχι στην πλήρωση, δηλαδή σε όσα έχουμε ήδη πραγματοποιήσει.

Εξαιτίας αυτής της στάσης μας, γινόμαστε ανυπόμονοι και με αυτόν τον τρόπο κλονίζεται η πίστη μας στον Στόχο που έχουμε θέσει.

Η ανυπομονησία μας αυτή μετατρέπεται σταδιακά σε παράπονο και τροφή για αρνητικές σκέψεις. Αυτές με την σειρά τους προκαλούν έναν κατακλυσμό αρνητικών συναισθημάτων σε εμάς, όπως φόβο, άγχος, αγωνία, δυσφορία, θυμό, απογοήτευση, ματαίωση, οργή κ.ο.κ.

Εφόσον βιώνουμε όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, απομακρυνόμαστε από την στοχοπροσήλωσή μας. Ξεχνάμε πόση πρόοδο έχουμε πραγματοποιήσει έως τώρα, ενώ, ταυτόχρονα, απομακρυνόμαστε από την προσέγγιση μας στον Στόχο.

Αυτό, λοιπόν, το φαινόμενο είναι η «Ψευδαίσθηση Της Μη Προόδου» και μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Καταφέρνει, δε, να μας απομακρύνει από τους Δημιουργικούς μας Στόχους, αλλά και να μας οδηγήσει στο να μην απολαμβάνουμε την ζωή μας ούτε να νοιώθουμε ικανοποίηση και να χαιρόμαστε με τα επιτεύγματά μας.

Χρειάζεται, λοιπόν, να απαλλαγούμε από αυτήν την ψευδαίσθηση.

Αυτό επιτυγχάνεται, όταν είμαστε Συνειδητοί για κάθε βήμα προόδου που κάνουμε σε καθημερινή βάση.

Χρειάζεται, ακολούθως,  να αναγνωρίζουμε κάθε στιγμή την πορεία προς την εξέλιξή μας που έχουμε διανύσει και να λέμε «Εύγε» στον Εαυτόν μας για κάθε επίτευγμά μας, όσο μικρό και αν είναι.

Επιπλέον, χρειάζεται να αισθανόμαστε Ευγνωμοσύνη για κάθε βήμα προόδου που διανύουμε. Η Δύναμη Της Ευγνωμοσύνης είναι τεράστια και μεταμορφωτική.

 

Θα χαρώ να λάβω τα σχόλιά σας σχετικά ή τις όποιες απορίες σας με το θέμα της αυτο-επιβράβευσης και πώς αυτή ενισχύεται! Γράψτε μου στα σχόλια παρακάτω ή στο email μου: panagiota@uplifepsychology.com.

Παναγιώτα Παναγιωτάκη

 

Last modified: May 2, 2019

2 Responses to " Η Ψευδαίσθηση Της Μη-Προόδου "

  1. Hi! I’ve been reading your website for some time now and finally got the bravery to go ahead
    and give you a shout out from Houston Texas! Just wanted to
    say keep up the fantastic work! http://Highlandavenuerestaurant.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: