Η Ψευδαίσθηση Της Μη-Προόδου

1772

Written by:

 

Η’ Πώς Στερείς Από Τον Εαυτόν Σου Τα Εύσημα Που Δικαιωματικά Αξίζεις!

 

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην πρόοδο κάθε ανθρώπου συχνά δεν αφορά στο γεγονός πως δεν κάνει βήματα μπροστά.

Αντιθέτως! Αφορά στο γεγονός πως δεν συνειδητοποιεί τα βήματα που έχει ήδη κάνει!

Αυτό συμβαίνει, διότι τα βήματα αυτά πραγματοποιούνται σιγά-σιγά κάθε ημέρα της ζωής μας, ενώ ταυτόχρονα η ζωή μας επιβάλλει και άλλες δραστηριότητες. Οπότε, η προσοχή μας διασπάται και συχνά δεν συνειδητοποιούμε την πρόοδο που έχουμε κάνει μέσα σε κάθε ημέρα μας.

Εμείς, συχνά, το μόνο που βλέπουμε είναι τον Στόχο που επιθυμούμε να επιτύχουμε και ότι δεν τον έχουμε ακόμη επιτύχει.

Δεν μπαίνουμε, όμως, στην διαδικασία να δούμε ποιά είναι η απόσταση που έχουμε ήδη διανύσει από την αρχή του εγχειρήματός μας.

Ούτε αντιλαμβανόμαστε ποιες δεξιότητές και στρατηγικές μας χρησιμοποιήσαμε, πόσες άλλες αναπτύξαμε στην πορεία, ούτε πόσες δυσκολίες και εμπόδια αντιμετωπίσαμε ήδη με επιτυχία και φθάσαμε μέχρι εδώ. Ούτε συνειδητοποιήσαμε πόσες νέες εμπειρίες έχουμε ήδη συγκεντρώσει μέσα σε αυτήν την πορεία προς τον Στόχο μας.

Συνεπώς, εστιαζόμαστε μόνο στην έλλειψη και όχι στην πλήρωση, δηλαδή σε όσα έχουμε ήδη πραγματοποιήσει.

Εξαιτίας αυτής της στάσης μας, γινόμαστε ανυπόμονοι και με αυτόν τον τρόπο κλονίζεται η πίστη μας στον Στόχο που έχουμε θέσει.

Η ανυπομονησία μας αυτή μετατρέπεται σταδιακά σε παράπονο και τροφή για αρνητικές σκέψεις. Αυτές με την σειρά τους προκαλούν έναν κατακλυσμό αρνητικών συναισθημάτων σε εμάς, όπως φόβο, άγχος, αγωνία, δυσφορία, θυμό, απογοήτευση, ματαίωση, οργή κ.ο.κ.

Εφόσον βιώνουμε όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, απομακρυνόμαστε από την στοχοπροσήλωσή μας. Ξεχνάμε πόση πρόοδο έχουμε πραγματοποιήσει έως τώρα, ενώ, ταυτόχρονα, απομακρυνόμαστε από την προσέγγιση μας στον Στόχο.

Αυτό, λοιπόν, το φαινόμενο είναι η «Ψευδαίσθηση Της Μη Προόδου» και μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Καταφέρνει, δε, να μας απομακρύνει από τους Δημιουργικούς μας Στόχους, αλλά και να μας οδηγήσει στο να μην απολαμβάνουμε την ζωή μας ούτε να νοιώθουμε ικανοποίηση και να χαιρόμαστε με τα επιτεύγματά μας.

Χρειάζεται, λοιπόν, να απαλλαγούμε από αυτήν την ψευδαίσθηση.

Αυτό επιτυγχάνεται, όταν είμαστε Συνειδητοί για κάθε βήμα προόδου που κάνουμε σε καθημερινή βάση.

Χρειάζεται, ακολούθως,  να αναγνωρίζουμε κάθε στιγμή την πορεία προς την εξέλιξή μας που έχουμε διανύσει και να λέμε «Εύγε» στον Εαυτόν μας για κάθε επίτευγμά μας, όσο μικρό και αν είναι.

Επιπλέον, χρειάζεται να αισθανόμαστε Ευγνωμοσύνη για κάθε βήμα προόδου που διανύουμε. Η Δύναμη Της Ευγνωμοσύνης είναι τεράστια και μεταμορφωτική.

 

Παναγιώτα Παναγιωτάκη

 

 

 

Αν επιθυμείτε να μάθετε  βαθύτερα και αποτελεσματικότερα πώς να αναγνωρίζετε τα επιτεύγματά σας και να συνεχίζετε να επιτυγχάνετε τους στόχους σας με χαρά και δημιουργικότητα, επικοινωνήστε μαζί μου

μέσω email: panagiota@uplifepsychology.com ή

στα τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 6983 282 252 & +30 210 4675543.

Οι συναντήσεις γίνονται είτε στην έδρα μου στην Αθήνα ή σε εκείνην της Σαλαμίνας είτε και διαδικτυακά (π.χ. μέσω  Skype ή Hangouts ή αντίστοιχου προγράμματος τηλεδιασκέψεων).

Μετά από μία πολύχρονη σταδιοδρομία στην επιστημονική έρευνα στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), εδώ και πάνω από μία δεκαετία εστιάζω το έργο μου στην επιτυχή θεραπεία του Πανικού, της Αγοραφοβίας και άλλων Φοβιών, καθώς και της Αγχώδους Διαταραχής και της Κατάθλιψης. Η θεραπευτική μου προσέγγιση εδράζεται στην εφαρμογή των επιστημονικά και ψυχοθεραπευτικά εμπεριστατωμένων μεθόδων που προσφέρουν ριζική και οριστική αντιμετώπιση των παραπάνω διαταραχών.

Είμαι πιστοποιημένη Ψυχολόγος, Mέλος του Επίσημου οργάνου Ψυχολογίας της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)Είμαι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχολογικών Συλλόγων (EFPA).  Διαθέτω επίσης την Πανευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ασκησης της Ψυχολογίας Europsy σε 19 χώρες της Ευρώπης.  Επίσης, είμαι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Συναισθηματικής Νοημοσύνης (ISEI) και του Διεθνούς Δικτύου Eκπαιδευτών CEB (Cultivating Emotional Balance – Καλλιεργώντας Συναισθηματική Νοημοσύνη). 

Παρέχω Ατομική Συμβουλευτική για Προσωπική Βελτίωση και Αυτογνωσία, Θεραπεία των Φοβιών – Αγχώδους Διαταραχής – Κατάθλιψης, , Εκπαίδευση στην Συναισθηματική Νοημοσύνη και την εφαρμογή της στον Επαγγελματικό τομέα, Coaching για την επιτυχή διαβίωση και την επαγγελματική σταδιοδρομία, Mindfulness τεχνικές για επίτευξη Ηρεμίας, Γαλήνης και Συγκέντρωσης  του Νου καθώς και ομαδικά σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης και Coaching.

Θα ήθελα να ακούσω την ιστορία σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μου σήμερα!

Παναγιώτα

Last modified: September 1, 2019

Comments are closed.

%d bloggers like this: