Πόσο Σημαντική Είναι Η Δημιουργικότητα Σε Όλους Τους Τομείς Της Ζωής Μας!

334

Written by:

Συχνά πλανάται η παρανόηση γύρω μας ότι η Δημιουργικότητα αποτελεί μία πολύ υψηλή διανοητική διαδικασία, η οποία χρειάζεται άπειρα χρόνια εξειδίκευσης σε έναν τομέα και τεράστιο όγκο γνώσεων προκειμένου να έχει κάποιος το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι είναι δημιουργικός.

Η αλήθεια, όμως, δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακρυά από αυτήν την εικασία! Η Δημιουργικότητα αποτελεί μία βασική πανανθρώπινη ιδιότητα! Όλοι οι άνθρωποι γεννώνται δυνάμει δημιουργικοί. Η ενέργεια για ζωή που έχουμε μέσα μας αποτυπώνεται στην ανάγκη μας για δημιουργία. Και όλοι μπορούμε να την αναπτύξουμε και να δρέψουμε τους καρπούς της.

Μία δεύτερη παρανόηση σε σχέση με την Δημιουργικότητα είναι πως αφορά σε συγκεκριμένους τομείς μόνο. Όταν λέμε πως κάποιος είναι δημιουργικός, ο νους μας συνήθως πηγαίνει στις Τέχνες, στην Υποκριτική, Τα Εικαστικά, Τον Χορό, την Μόδα, τα κοσμήματα, την Γλυπτική κλπ.

Η Δημιουργικότητα, όμως, δεν είναι περιορισμένη σε συγκεκριμένα πεδία της ζωής. Μπορεί να εφαρμοσθεί παντού. Από τον μάστορα ενός συνεργείου αυτοκινήτων, σε μία νοικοκυρά ή έναν νοικοκύρη που βρίσκει καθημερινά τρόπους να λύσει θέματα διαχείρισης ενός σπιτιού, από μία έφηβη που χρησιμοποιεί το skateboard με χίλιες διαφορετικές κινήσεις, έναν υπάλληλο γραφείου που βρίσκει δημιουργικούς τρόπους οργάνωσης του γραφείου του, έως την ιατρό που εμπνέεται νέες δημιουργικές προσεγγίσεις εξήγησης μίας διάγνωσης σε έναν ασθενή της, έναν διδάσκαλο που εφαρμόζει νέες μεθόδους ευχάριστης διδασκαλίας, μία νέα μητέρα που ανακαλύπτει νέες στρατηγικές για να ταΐσει αποτελεσματικά το νήπιο παιδί της, έναν κηπουρό που φτιάχνει νέες ανθοκομικές συνθέσεις, κλπ.

Φανταστείτε, λοιπόν, μία οποιανδήποτε κατάσταση ζωής και θα δείτε πως μπορεί σε αυτήν να ευδοκιμήσει η δημιουργικότητα.

Ίσως αναρωτηθείτε, για ποιόν λόγο είναι απαραίτητο να επιδιώκουμε την άνθιση της δημιουργικότητάς μας. Η απάντηση είναι απλή. Η αξιοποίηση της Δημιουργικότητας μας παρέχει ψυχική υγεία, θετικά συναισθήματα και διαμέσου αυτών ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, άρα προστασία και την σωματικής μας υγείας.

Όταν δεν είμαστε δημιουργικοί, αυτό συνεπάγεται την παραγωγή περισσότερων αρνητικών συναισθημάτων στην ζωή και, επομένως, χαμηλή ποιότητα ζωής. Επίσης, όσο πιο δημιουργικοί είμαστε, έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιτυγχάνουμε τους Στόχους που θέτουμε, εφόσον η Δημιουργικότητα μπορεί και εκφράζεται καλύτερα μέσα από πλαίσια Στοχοθεσίας.

Η τρίτη παρανόηση είναι πως μπορεί να πιστεύετε σήμερα πως δεν είστε δημιουργικοί, δηλαδή πως υπάρχουν κάποιοι που γεννώνται δημιουργικοί και κάποιοι που όχι. Χρειάζεται, λοιπόν, να γνωρίζετε πως όλοι οι άνθρωποι γεννώνται δημιουργικοί (όπως προαναφέραμε) και πως η Δημιουργικότητα αποτελεί μία ικανότητα που μπορεί και εκπαιδεύεται και  ενισχύεται σημαντικότατα μέσα από ειδικά μαθήματα και εξειδικευμένη καθοδήγηση.

Ένα μέρος της εργασίας μου ως Ψυχολόγος και Life Coach είναι να βοηθώ τον κάθε άνθρωπο να ανακαλύπτει την απεριόριστη δύναμη της Δημιουργικότητας που διαθέτει και να μαθαίνει τους πιο χρήσιμους και αποτελεσματικούς τρόπους για να την αξιοποιήσει και να αποκτήσει την υψηλή ποιότητα ζωής που επιθυμεί και αξίζει!

 

Θα χαρώ να λάβω τα σχόλιά σας σχετικά ή τις όποιες απορίες σας με το θέμα της δημιουργικότητας και πώς αυτή ενισχύεται! Γράψτε μου στα σχόλια παρακάτω ή στο email μου: panagiota@uplifepsychology.com.

Παναγιώτα Παναγιωτάκη

Last modified: April 19, 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: