Πότε Είναι Καλό Να Ανακοινώνεις Τους Στόχους Σου Στους Άλλους;

1434

Written by:

Συχνά σε συνεπαίρνει ο ενθουσιασμός για τον Στόχο που έχεις βάλει κατά νου. Έχεις οραματισθεί ποιός είναι ο Στόχος που επιθυμείς, έχεις οραματισθεί τα βήματα που θα κάνεις, για να αρχίσεις την πραγματοποίησή του, έχεις αισθανθεί το θετικό συναίσθημα της χαράς και της αισιοδοξίας να σε κατακλύζει, διότι αυτός ο Στόχος εκφράζει το δημιουργικό δυναμικό σου.

Νοιώθεις πως μπορείς να κινήσεις γη και ουρανό (αλήθεια είναι, αλλά συχνά δεν το πολύ-πιστεύουμε, αδίκως) προκειμένου να δεις τον δημιουργικό σου Στόχο να λαμβάνει σάρκα και οστά.

Όλη αυτή η νέα κατάσταση σε συνεπαίρνει τόσο πολύ που επιθυμείς να μοιραστείς τον ενθουσιασμό σου με όσους αγαπάς ή ακόμα με όσον περισσότερο κόσμο συναντάς!

Αυτό, όμως, το σημείο μπορεί να αποβεί μοιραίο για την Στοχοθεσία και την Στοχοσύνθεσή σου! Πώς; Με το να ανακοινώσεις την ιδέα του Στόχου σου σε άτομα, τα οποία διαθέτουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Ποιά είναι αυτά;

1. Αδυνατούν να κατανοήσουν την σημασία του συγκεκριμένου Στόχου για εσένα. Δεν μοιράζονται όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ιδέες, τα ίδια όνειρα, τις ίδιες γνώσεις μήτε εμπειρίες. Αν εξηγήσεις, για παράδειγμα, τον Στόχο σου να επιδιώξεις την έναρξη μίας νέας start-up εταιρείας λογισμικού σε κάποιον που δεν έχει ιδέα από επιχειρηματικότητα μήτε έχει γνώσεις περί τεχνολογίας, είναι πολύ πιθανό το άτομο εκείνο να αισθανθεί σύγχυση, φόβο και σου μιλήσει αποθαρρυντικά για το σχέδιό σου.

2. Οι ίδιοι έχουν παραμείνει μη-δημιουργικοί για ένα μεγάλο διάστημα, ώστε η έννοια της δημιουργίας που τους παρουσιάζεις να τους ξενίζει, αν όχι τρομάζει. Υπάρχουν άνθρωποι που, είτε λόγω εκπαίδευσης είτε λόγω βιωμάτων, έχουν απομακρυνθεί από την δημιουργική τους φύση και ζουν την κάθε ημέρα τους μέσα σε μία γνωστή και μεμαθημένη ζώνη βολέματος. Αν τύχει κάτι να τους ωθήσει στα όρια ή και έξω από την ζώνη αυτήν, αμέσως ξυπνάει μέσα τους η ανασφάλεια και ο φόβος της επιβίωσης. Αυτός είναι ο χειρότερος συμβουλάτωρ για την δημιουργικότητα και την Στοχοθεσία.

3. Αντί να σκεπτούν με ψυχραιμία τον Στόχο που τους παρουσίασες, σου προβάλλουν τους δικούς τους φόβους και αρνητικές πεποιθήσεις, με αποτέλεσμα να σε αποθαρρύνουν. Αρχίζουν να σου λένε: «είσαι σίγουρος πως θα πετύχεις;», «αυτό που σκέπτεσαι έχει πάρα πολύ κόπο, είσαι τώρα για να ανοίγεις δουλειές;», «ξέρεις πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα σήμερα; Δεν κάθεσαι καλύτερα στα σίγουρα;». Αυτά τα λόγια τα λένε πρώτα στο ίδιον τους τον Εαυτό καθημερινά («στην ζωή σπάνια πετυχαίνεις αυτό που θες», «να λες ευχαριστώ και για τα λίγα που έχεις, διότι άλλα δεν θα αποκτήσεις», «νομίζεις πως θα πετύχεις εσύ εκεί όπου απέτυχαν τόσοι άλλοι;»).
Αυτά τα ίδια λόγια, λοιπόν, είναι η πρώτη τους αντίδραση και σχολιασμός στην δική σου δημιουργική πρωτοβουλία, χωρίς να την έχουν σκεπτεί προσεκτικά. Η αποθάρρυνσή τους, όμως, μπορεί άμεσα να διαβάλλει το δικό σου ηθικό.

Αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν, βέβαια, διαβρωτικά υλικά ενάντια στην πραγματοποίηση του Στόχου σου. Είναι υποχρέωσή σου να προστατεύεις τον εαυτόν σου από τέτοιες στάσεις και αντιλήψεις. Άλλωστε, δεν οραματίζονται όλοι τους ίδιους Στόχους.

Υπάρχουν μόνο δύο περιπτώσεις, κατά τις οποίες μπορείς να μιλάς ανοιχτά για τον Στόχο σου σε άλλους. Στην πρώτη περίπτωση, ο Στόχος στον οποίον αναφέρεσαι, δεν είναι πολύ μεγάλος και δεν καθορίζει αποφασιστικά την ρότα της ζωής σου. Αφορά, για παράδειγμα, την νέα σου ενασχόληση με ένα χόμπυ, όπως το να μάθεις πλέξιμο ή μία νέα γλώσσα, την διοργάνωση μίας εκδρομής ή ενός ταξιδίου σε κάποιον προορισμό, την αγορά κάποιου επίπλου για το σπίτι σου.

Σε τέτοιους μικρούς στόχους, η σχετική συζήτηση με άλλα άτομα μπορεί ακόμα και να σου παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και στοιχεία που θα ενισχύσουν την πραγματοποίηση των στόχων αυτών.
Αυτό συμβαίνει, διότι συχνά στους μικρούς Στόχους οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως μπορούν να τους επιτύχουν. Οπότε είναι ενθαρρυντικοί για Στόχους αυτού του μεγέθους τόσο στον ίδιον τους τον εαυτόν όσο και σε άλλους ανθρώπους.

Αντιθέτως, οι άνθρωποι τείνουν –πολύ εσφαλμένα – να δυσπιστούν εμπρός στο ενδεχόμενο να μπορούν να πραγματοποιήσουν μεγάλους Στόχους. Συνήθως αυτή η αρνητική τους πεποίθηση επηρεάζει την κρίση τους απέναντι σου, όταν μοιράζεσαι το όραμα ενός Στόχου σου μαζί τους.
Μόνο οι μέντορες, που έχουν ήδη διαπιστώσει πως μπορούν και οι ίδιοι να επιτυγχάνουν Στόχους είναι σε θέση να σε ακούσουν και να σε ενθαρρύνουν με σωστές συμβουλές σε έναν μεγάλο Στόχο.

Στην δεύτερη περίπτωση, ο Στόχος αυτός χρειάζεται και άλλους για να πραγματοποιηθεί. Για παράδειγμα, όταν επιθυμείς να συστήσεις μία ομάδα θεάτρου, μία αναγνωστική λέσχη, μία ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου ή μία ομάδα ορειβασίας. Ακόμα ειδικότερα, όταν αναφέρεσαι σε έναν μεγάλο Στόχο, μπορείς να μοιράζεσαι την ιδέα σου με άλλους, με την βασική προϋπόθεση πως είναι άτομα που θα συμβάλλουν στην πραγματοποίησή του.

Για παράδειγμα, στην σύσταση μίας νέας επιχείρησης, αναφέρεις την ιδέα του εν λόγω Στόχου σε άτομα, τα οποία θεωρείς κατάλληλα για την συμμετοχή τους στην επιχείρηση αυτή.

Χρειάζεται να φροντίζεις τον Στόχο σου με την ίδια προσοχή και αγάπη που έδειχνε ο Μικρός Πρίγκηπας στο ρόδο του στο βιβλίο του Σαιντ Εξυπερύ. Να φροντίζεις να μην υπάρχει καμία εξωτερική απειλή που να επιθυμεί να τον κατασπαράξει.

Εξάλλου, αν είναι να βιώσεις την εμπειρία της αποτυχίας, ας γίνει μέσα στην πορεία δημιουργίας του Στόχου σου. Ως δημιουργικό άτομο, αυτήν την αποτυχία γνωρίζεις να την μετουσιώνεις σε πολύτιμη εμπειρία που θα σε οδηγήσει τελικά στην επίτευξη του Στόχου σου, εφόσον τον επιθυμείς.

Ένα βασικό μυστικό είναι να μοιράζεσαι με φειδώ και προσοχή τον Στόχο σου. Να επιλέγεις συνειδητά τους ανθρώπους, στους οποίους θα τον απευθύνεις. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζεται να είναι οι ίδιοι δημιουργικοί, με θετική αντιμετώπιση προς την διαδικασία της δημιουργικότητας και του επιχειρείν. Ακόμα καλύτερο θα είναι, αν είναι άνθρωποι καταξιωμένοι σε έναν δημιουργικό τομέα. Διάλεξε ανάμεσά τους εκείνον ή εκείνους που θα γίνουν οι μέντορές σου, σύμβουλοι με θετικές και καίριες συμβουλές. Τα σχόλιά τους επάνω στις ιδέες σου θα είναι μόνο πώς θα επιτύχεις καλύτερα τον Στόχο σου και ποιές είναι οι παράμετροι που χρειάζεται να προσέξεις ιδιαίτερα στην πορεία υλοποίησής του.

Αντιλαμβάνεσαι ποιοί είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι, για να μιλήσεις για τον Στόχο σου, όταν βλέπεις πως μιλούν με θετικό τρόπο, όταν οι ίδιοι θέτουν συστηματικά Στόχους και ακολουθούν τις κατάλληλες στρατηγικές και γνώσεις για να τους επιτύχουν.

Το βασικότερο, όμως, είναι πως, όταν καθώς συζητάς μαζί τους, νοιώθεις μία βεβαιότητα για τον εαυτόν σου και ένα απεριόριστο κίνητρο, για να κάνεις όσα βήματα δράσης χρειάζεσαι για να φθάσεις στον Στόχο σου. Όταν σου μιλούν με ενθάρρυνση και με σεβασμό προς τον Στόχο σου, βασιζόμενοι πάντα σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε κολακείες μήτε σε άσκοπες φαντασμαγορίες. Όταν σε βοηθούν να διατηρήσεις τον ενθουσιασμό σου προς τον Στόχο, επισημαίνοντας, όμως, ορθά τα σημεία όπου θα εντοπίσεις δυσκολίες. Όταν θα σε ενθαρρύνουν για να υπερπηδήσεις αυτές τις δυσκολίες και να μην τις κάνεις αυτοσκοπό.

Αφού βρεις έναν –τουλάχιστον – τέτοιον μέντορα, συζήτα μόνο με εκείνον και απόφυγε όσους δεν μπορούν να κατανοήσουν την «μαγική» δύναμη της Στοχοθεσίας. Και ξεκίνα να δημιουργείς!

 

Περιμένω την Προσωπική σου άποψη και τις εμπειρίες σου επάνω στο συγκεκριμένο θέμα! Γράψε την στα σχόλια παράκατω! Το εννοώ!

—-

Αν επιθυμείς να μάθεις τις πλέον επιτυχημένες στρατηγικές για να θέτεις και να πραγματοποιείς τους δημιουργικούς σου Στόχους σου με ΕΠΙΤΥΧΙΑ, επικοινώνησε μαζί μου

μέσω email: panagiota@uplifepsychology.com ή

στα τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 6983 282 252 & +30 210 4675543.

Οι συναντήσεις γίνονται είτε στην έδρα μου στην Αθήνα ή σε εκείνην της Σαλαμίνας είτε και διαδικτυακά (π.χ. μέσω  Skype, Viber, WhatsApp ή Hangouts).

Μετά από μία πολύχρονη σταδιοδρομία στην επιστημονική έρευνα στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), εδώ και πάνω από μία δεκαετία εστιάζω το έργο μου στην επιτυχή θεραπεία του Πανικού, της Αγοραφοβίας και άλλων Φοβιών, καθώς και της Αγχώδους Διαταραχής και της Κατάθλιψης. Η θεραπευτική μου προσέγγιση εδράζεται στην εφαρμογή των επιστημονικά και ψυχοθεραπευτικά εμπεριστατωμένων μεθόδων που προσφέρουν ριζική και οριστική αντιμετώπιση των παραπάνω διαταραχών.

Είμαι πιστοποιημένη Ψυχολόγος, Mέλος του Επίσημου οργάνου Ψυχολογίας της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)Είμαι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχολογικών Συλλόγων (EFPA).  Διαθέτω επίσης την Πανευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ασκησης της Ψυχολογίας Europsy σε 19 χώρες της Ευρώπης.  Επίσης, είμαι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Συναισθηματικής Νοημοσύνης (ISEI) και του Διεθνούς Δικτύου Eκπαιδευτών CEB (Cultivating Emotional Balance – Καλλιεργώντας Συναισθηματική Νοημοσύνη). 

Παρέχω Ατομική Συμβουλευτική για Προσωπική Βελτίωση και Αυτογνωσία, Θεραπεία των Φοβιών – Αγχώδους Διαταραχής – Κατάθλιψης, , Εκπαίδευση στην Συναισθηματική Νοημοσύνη και την εφαρμογή της στον Επαγγελματικό τομέα, Coaching για την επιτυχή διαβίωση και την επαγγελματική σταδιοδρομία, Mindfulness τεχνικές για επίτευξη Ηρεμίας, Γαλήνης και Συγκέντρωσης  του Νου καθώς και ομαδικά σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης και Coaching.

Θα ήθελα να ακούσω την ιστορία σου.

Μπορείς να επικοινωνήσεις άμεσα μαζί μου σήμερα!

Παναγιώτα

Last modified: September 1, 2019

Comments are closed.

%d bloggers like this: