Πώς Να Απαλλαγείτε Από Τα Σκουπίδια Της Καθημερινής Ζωής Σας Και Να Ενδυναμώσετε Την Δημιουργικότητά Σας

1681

Written by:

Φαντάζομαι πως έχετε ήδη παρατηρήσει ότι αν υπάρχει μεγάλη ακαταστασία και σαβούρα στην καθημερινή σας ζωή, τότε η δημιουργικότητά σας επιβραδύνεται ή ίσως ακόμη και να αδρανεί.

 

Υπάρχει ένας μεγάλος αστικός μύθος εκεί έξω: μερικοί άνθρωποι μπορούν να είναι δημιουργικά παραγωγικοί, ακόμα και όταν υπάρχει χάος γύρω τους.

 

Λοιπόν, από την εμπειρία μου ως life coach που έχει ασχοληθεί με την αύξηση δημιουργικότητας πολλών ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένου και του Εαυτού μου!), οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες της ακαταστασίας, μπορώ να σας πω ότι αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

 

Η ακαταστασία γύρω μας προκαλεί υποσυνείδητη αγωνία και διαβρώνει τη νοητική μας συγκέντρωση και τις γνωστικές λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την επίτευξη του δημιουργικού στόχου.

 

Προκειμένου να μην εμποδίσει η ακαταστασία τη δημιουργικότητά σας, χρειάζεται να υιοθετήσετε μια συγκεκριμένη συνήθεια ξεκαθαρίσματος στην καθημερινή σας ζωή.

 

Πώς γίνεται αυτό; Ακολουθούν μερικές απλές οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε:

 

 1. Διατηρήστε τη γενική τάξη και την καθαριότητα στο σπίτι σας και σε άλλους προσωπικούς χώρους (στούντιο, εργαστήριο, γραφείο, σκάφος κ.λπ.). Όμως δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε. Μπορείτε να καθαρίσετε τόσο όσο αρκεί, για να σας κρατήσει τον χώρο σας οργανωμένο και άνετο. Ας μην αναδεικνύετε την “καθαριότητα” σε αυτοσκοπό!
 2. Αποκτήστε την συνήθεια να βάζετε τα πράγματα πίσω στην θέση τους αφού τα χρησιμοποιήσετε. Κρατώντας στοίβες βιβλίων, σημειώσεων, δημιουργικών υλικών, άπλυτων ρούχων ή βρώμικων παπουτσιών γύρω από τον χώρο που δημιουργείτε είναι μια αντιπαραγωγική πηγή απόσπασης της προσοχής.
 3. Στρώστε το κρεβάτι σας το πρωί, αφού σηκωθείτε. Δεν χρειάζεται να είναι ένα στρώσιμο ξενοδοχείου 5 αστέρων, απλά μια απλή και τακτοποιημένη κίνηση, που θα σας δώσει άνεση και αίσθημα ηρεμίας, όταν επιστρέψετε στην κρεβατοκάμαρά σας μετά από μια μακρά και δημιουργική ημέρα εργασίας.
 4. Πλύνετε τα πιάτα και αφήστε τον νεροχύτη της κουζίνας άδειο και διαθέσιμο για την προετοιμασία του επόμενου γεύματος-σνακ-καφέ σας.
 5. Δημιουργήστε μία κούτα “ίσως” και συγκεντρώστε εκεί όλα τα αντικείμενα στο σπίτι σας και προσωπικούς χώρους εργασίας που δεν σας φαίνονται χρήσιμα. Καταγράψτε όλα τα περιεχόμενα του κουτιού και την ημερομηνία κάθε στοιχείο που προστίθεται. Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο αντικείμενο μετά από ένα χρόνο, μπορείτε να το δώσετε ή να το πετάξετε γνωρίζοντας ότι δεν το χρειάζεστε πια.
 6. Καθαρίστε τις ντουλάπες σας κάθε 6 μήνες και απαλλαγείτε από αχρησιμοποίητα αντικείμενα. Μπορεί να εκπλαγείτε, όταν βλέπετε πόσα ρούχα έχετε αγοράσει μέσα σε μισό χρόνο. Πολλά ενδύματα συμβαίνει να τα φοράτε μία φορά ή δύο φορές και δεν τα φοράτε ξανά.
 7. Φροντίστε τις “σκοτεινές” γωνίες του σπιτιού σας. Αυτά είναι τα μέρη που συνήθως αποθηκεύετε πολλά διαφορετικά πράγματα που αμελείτε να τα πετάξετε μια και καλή. Έτσι, καταλήγετε να έχετε πολλά μέρη σε όλο το σπίτι σας, όπως καρέκλες, καναπέδες, τραπέζι, στη βιβλιοθήκη κλπ., γεμάτα με ακαταστασία και άχρηστα αντικείμενα. Όλη αυτή η ακαταστασία δημιουργεί σημεία γύρω από το χώρο σας που ακόμα και υποσυνείδητα σας προκαλούν να αισθανθείτε αντι-δημιουργική ανησυχία.

 

 

Αυτές μπορεί να φαίνονται σαν πολύ απλοϊκές μέθοδοι, παρ’όλ’ αυτά έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές σε όσους τις δοκιμάζουν. Μια βασική συμβολή που προσφέρουν είναι η μείωση του στρες που μπορεί να εμφυτευθεί στην καθημερινή σας ρουτίνα εάν η ακαταστασία και η αποδιοργάνωση αφθονούν στη ζωή σας.

 

Μια αγχωτική καθημερινή ρουτίνα απορροφά τον πολύτιμο δημιουργικό χρόνο σας. Η διαδικασία ξεκαθαρίσματος σάς βοηθά να εξοικονομήσετε πολύτιμη ενέργεια για πολύ καλύτερες δραστηριότητες από το να αντιμετωπίζετε το χάος και την ακαταστασία. Θα έχετε αρκετή ενέργεια, για να τροφοδοτήσετε τους δημιουργικούς στόχους σας.

 

Η διαδικασία του ξεκαθαρίσματος θα κάνει θαύματα για εσάς. Δοκιμάστε την και έπειτα παρακολουθήστε τη δημιουργική σας απόδοση. Τα αποτελέσματα σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν!

 

Υ.Γ. Τα σχόλιά σας είναι πολύ σημαντικά! Αφού δοκιμάσετε αυτή τη νέα συμπεριφορά, σας προσκαλώ να αφήσετε τα σχόλιά σας στα παρακάτω σχόλια σε αυτό το άρθρο.

Υ.Γ.2 Το εννοώ! Τα σχόλιά σας είναι σημαντικά και πολύτιμα! Ανυπομονώ να σας ακούσω! Γράψτε τώρα την άποψή σας!

Παναγιώτα

 

 

Αν επιθυμείτε να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τα εμπόδια της καθημερινότητάς σας και άλλες στρατηγικές για να ενισχύετε την δημιουργική σας ενέργεια και να επιτύχετε τους στόχους σας, επικοινωνήστε μαζί μου μέσω email: info@uplifepsychology.com ή στα τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 6983 282 252 & +30 210 4675543.

Οι συναντήσεις γίνονται είτε στην έδρα μου στην Αθήνα ή σε εκείνην της Σαλαμίνας είτε και διαδικτυακά (π.χ. μέσω  Skype ή Hangouts).

Μετά από μία πολύχρονη σταδιοδρομία στην επιστημονική έρευνα στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), εδώ και πάνω από μία δεκαετία εστιάζω το έργο μου στην επιτυχή θεραπεία του Πανικού, της Αγοραφοβίας και άλλων Φοβιών, καθώς και της Αγχώδους Διαταραχής και της Κατάθλιψης. Η θεραπευτική μου προσέγγιση εδράζεται στην εφαρμογή των επιστημονικά και ψυχοθεραπευτικά εμπεριστατωμένων μεθόδων που προσφέρουν ριζική και οριστική αντιμετώπιση των παραπάνω διαταραχών.

Είμαι πιστοποιημένη Ψυχολόγος, Mέλος του Επίσημου οργάνου Ψυχολογίας της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)Είμαι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχολογικών Συλλόγων (EFPA).  Διαθέτω επίσης την Πανευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ασκησης της Ψυχολογίας Europsy σε 19 χώρες της Ευρώπης.  Επίσης, είμαι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Συναισθηματικής Νοημοσύνης (ISEI) και του Διεθνούς Δικτύου Eκπαιδευτών CEB (Cultivating Emotional Balance – Καλλιεργώντας Συναισθηματική Νοημοσύνη). 

Παρέχω Ατομική Συμβουλευτική για Προσωπική Βελτίωση και Αυτογνωσία, Θεραπεία των Φοβιών – Αγχώδους Διαταραχής – Κατάθλιψης, , Εκπαίδευση στην Συναισθηματική Νοημοσύνη και την εφαρμογή της στον Επαγγελματικό τομέα, Coaching για την επιτυχή διαβίωση και την επαγγελματική σταδιοδρομία, Mindfulness τεχνικές για επίτευξη Ηρεμίας, Γαλήνης και Συγκέντρωσης  του Νου καθώς και ομαδικά σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης και Coaching.

Θα ήθελα να ακούσω την ιστορία σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μου σήμερα!

Παναγιώτα

Last modified: November 23, 2018

2 Responses to " Πώς Να Απαλλαγείτε Από Τα Σκουπίδια Της Καθημερινής Ζωής Σας Και Να Ενδυναμώσετε Την Δημιουργικότητά Σας "

 1. Στέλλα says:

  Εφαρμόζω τον πρακτικό κανόνα του ενός χρόνου για τα ρούχα και επιβεβαιώνω ότι βοηθάει πολύ!
  Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που βοηθούν στην ταξινόμηση και στη διατήρηση αρχείων για όσους προτιμούν την ηλεκτρονική μορφή καταγραφής:
  https://www.thebalance.com/best-home-inventory-apps-4171940

  • Πολύ χαίρομαι που έχουν πρακτική εφαρμογή οι στρατηγικές αυτές.
   Υπέροχη ιδέα η ηλεκτρονική καταγραφή των αρχείων!

%d bloggers like this: