Tί Μπορείς Να Κάνεις Όταν Η Δημιουργική Σου Μπαταρία Αδειάζει;

1454

Written by:

Είναι πολύ εύκολο να συνειδητοποιήσεις πότε η δημιουργική σου ενέργεια βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά της.

Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να αισθάνεσαι ορισμένα συμπτώματα, όπως:

1. Η αίσθηση ότι βιώνεις την ίδια ρουτίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, σαν να  τρέχεις σε έναν διάδρομο γυμναστικής. Φυσικά, δεν σου αρέσει αυτό το συναίσθημα.

2. Μικρή ή καθόλου ευχαρίστηση στην εργασία σου και σε πολλές άλλες δραστηριότητες που έχεις.

3. Ένα παρατεταμένο αίσθημα άγχους ή αγωνίας, ακόμη και χωρίς εμφανή ή πραγματικό λόγο.

4. Διαταραγμένος ύπνος. Ακόμα και αν αισθάνεσαι κόπωση, συχνά βιώνεις υπερβολική διέγερση που σε εμποδίζει να κοιμάσαι φυσιολογικά.

5. Δυσκολία συγκέντρωσης και συμμετοχής σε υψηλές γνωστικές ή πνευματικές δραστηριότητες.

6. Η αίσθηση του σκοπού ζωής σου μοιάζει ακαθόριστη. Νοιώθεις σαν να είναι μάταια όλα όσα κάνεις.

7. Υπάρχει έλλειψη επιθυμίας να θέσεις νέους στόχους και κανένα κίνητρο για την επίτευξη των στόχων που έχεις ήδη θέσει.

8. Συνειδητοποιείς ότι οι δεξιότητες δημιουργικής φαντασίας και οραματισμού σου είναι πολύ μειωμένες.

9. Νοιώθεις εύκολα ενόχληση ή θυμό, ακόμα και σε ασήμαντα θέματα.

10. Αποσύρεσαι από κοινωνικές εκδηλώσεις και μερικές φορές αισθάνεσαι ότι καταναλώνεις πολλή ενέργεια ακόμα και για να συναντήσεις τους φίλους σου και άλλα σημαντικά πρόσωπα στην ζωή σου!

Εάν αντιμετωπίζεις περισσότερα από τα μισά από τα παραπάνω συμπτώματα, η Δημιουργική σου Μπαταρία πιθανότατα έχει  αδειάσει. Τι χρειάζεται να κάνεις προκειμένου να την επαφορτίσεις;

Πρόσφερε στον εαυτό σου ένα διάλειμμα!

 

 

Δώσε την δέσμευση προς τον εαυτόν σου, να φύγεις λίγες ημέρες μακρυά ή τουλάχιστον να απολαύσεις ένα Σαββατοκύριακο μακρυά. Αξιοποίησε αυτήν την ευκαιρία, προκειμένου να πάς κάπου κοντά στη φύση. Είτε πρόκειται για το βουνό, το δάσος ή τη θάλασσα, δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο να βρεθείς κοντά στη φύση και να χαλαρώσεις. Η επίσκεψη στην φύση ανταμοίβει πολύ καλά, όταν επιδιώκουμε να αυξήσουμε τα χαμηλά επίπεδα της δημιουργικότητάς μας.

Ενώ βρίσκεσαι εκεί μακρυά, φρόντισε να μην έχεις εντατικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Απλά ζήσε. Με αυξημένη συνειδητότητα. Αξιοποίησε όλες τις αισθήσεις σου για να παρατηρήσεις το τοπίο γύρω σου. Πάρε το χρόνο σου απλά για να σταθείς μπροστά σε μια ωραία θέα και να παρατηρήσεις την ομορφιά της φύσης.

Φάε υγιεινό και καλό φαγητό. Έχε καλόν, χορταστικόν ύπνο. Κάνε μακρυνούς περιπάτους στη φύση.

Διάβασε ένα ωραίο και εύκολο βιβλίο που δεν κουράζει πάρα πολύ το μυαλό σου.

Κάνε μερικές συνεδρίες διαλογισμού.

Εάν βρίσκεσαι εκεί με τους φίλους ή την οικογένειά σου, μπορείτε να οργανώσετε μαζί κάποια διασκεδαστικά επιτραπέζια παιχνίδια.

Μετά από μερικές ημέρες θα αρχίσεις να παρατηρείς ότι η διάθεσή σου γίνεται καλύτερη, ότι η ενέργειά σου αυξάνεται και ότι στον νου σου γεννώνται κάποιες νέες και σαφείς ιδέες για μελλοντικά βήματα.

Φυσικά, όσο περισσότερο παρατείνεις τις διακοπές σου, τόσο καλύτερα θα είναι για την αναπλήρωση των ενεργειακών σου επιπέδων. Μια δεκαήμερη διακοπή είναι, κατά τη γνώμη μου, μια πολύ ικανοποιητική περίοδος.

Γνωρίζω μία καλλιτέχνη που πήρε δύο μήνες άδεια από την δημιουργική εργασία της και πήγε στο Παρίσι (κατάγεται από την Ελβετία), για να πάρει γεμίσει την δημιουργική της μπαταρία και να νοιώσει πάλι ικανή να θέσει τους επόμενους στόχους της. Όντως αυτή η δίμηνη διακοπή απέδωσε. Έχει τώρα το δικό της μουσικό σύνολο και είναι πολύ δημιουργική και επιτυχημένη σε αυτό που κάνει.

Προκειμένου να αποφύγεις την εξάντληση της δημιουργικής σου ενέργειας, μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο να οργανώνεις συχνές διακοπές από τη τακτική δραστηριότητά σου. Σου προτείνω να προσφέρεις στον εαυτό σου ένα Σαββατοκύριακο ποιοτικής ανάπαυσης στη φύση κάθε μήνα και τρεις έως τέσσερις ημέρες διακοπών κάθε δύο μήνες. Μπορείς, επίσης, να κάνεις ό,τι καλύτερο, για να αξιοποιήσεις τις διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα, του χειμώνα και του καλοκαιριού.

Ο ελεύθερος χρόνος δεν αποτελεί χάσιμο χρόνου! Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς έχουν μια αρνητική αντίληψη για τον χρόνο της ζωής τους που περνούν μακρυά από ό,τι θεωρούν εργασία τους, ειδικά αν αισθάνονται ήδη ότι η παραγωγικότητά τους μειώνεται. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι μια τέλεια ευκαιρία, για να ενισχύσεις πάλι την ενέργειά σου και να προετοιμαστείς για νέες δημιουργικές επιχειρήσεις.

Επιδίωξε όσο μπορείς να κάνεις διακοπές. Θα εκπλαγείς με το πόσο θα σε αποζημιώσει σε δημιουργικές ιδέες και ενέργειες!

 

 

Αν επιθυμείτε να μάθετε πώς να διατηρείτε γεμάτη την δημιουργική σας ενέργεια για να επιτύχετε τους στόχους σας, επικοινωνήστε μαζί μου μέσω email: info@uplifepsychology.com ή στα τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 6983 282 252 & +30 210 4675543.

Οι συναντήσεις γίνονται είτε στην έδρα μου στην Αθήνα ή σε εκείνην της Σαλαμίνας είτε και διαδικτυακά (π.χ. μέσω  Skype ή Hangouts).

Μετά από μία πολύχρονη σταδιοδρομία στην επιστημονική έρευνα στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), εδώ και πάνω από μία δεκαετία εστιάζω το έργο μου στην επιτυχή θεραπεία του Πανικού, της Αγοραφοβίας και άλλων Φοβιών, καθώς και της Αγχώδους Διαταραχής και της Κατάθλιψης. Η θεραπευτική μου προσέγγιση εδράζεται στην εφαρμογή των επιστημονικά και ψυχοθεραπευτικά εμπεριστατωμένων μεθόδων που προσφέρουν ριζική και οριστική αντιμετώπιση των παραπάνω διαταραχών.

Είμαι πιστοποιημένη Ψυχολόγος, Mέλος του Επίσημου οργάνου Ψυχολογίας της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)Είμαι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχολογικών Συλλόγων (EFPA).  Διαθέτω επίσης την Πανευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ασκησης της Ψυχολογίας Europsy σε 19 χώρες της Ευρώπης.  Επίσης, είμαι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Συναισθηματικής Νοημοσύνης (ISEI) και του Διεθνούς Δικτύου Eκπαιδευτών CEB (Cultivating Emotional Balance – Καλλιεργώντας Συναισθηματική Νοημοσύνη). 

Παρέχω Ατομική Συμβουλευτική για Προσωπική Βελτίωση και Αυτογνωσία, Θεραπεία των Φοβιών – Αγχώδους Διαταραχής – Κατάθλιψης, , Εκπαίδευση στην Συναισθηματική Νοημοσύνη και την εφαρμογή της στον Επαγγελματικό τομέα, Coaching για την επιτυχή διαβίωση και την επαγγελματική σταδιοδρομία, Mindfulness τεχνικές για επίτευξη Ηρεμίας, Γαλήνης και Συγκέντρωσης  του Νου καθώς και ομαδικά σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης και Coaching.

Θα ήθελα να ακούσω την ιστορία σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μου σήμερα!

Παναγιώτα

Last modified: November 23, 2018

Comments are closed.

%d bloggers like this: