Επτά Μυστικά Για Την Δημιουργική Αξία Της Ανάπαυσης Και Του Ύπνου

1475

Written by:

Εάν δεν γνωρίζετε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τη δημιουργικότητά σας, μπορείτε εύκολα να το ανακαλύψετε. Αρκεί να μείνετε άγρυπνοι για δύο ημέρες ή να κοιμηθείτε λιγότερο από το συνηθισμένο για περίπου μια εβδομάδα και προσέξτε τι θα συμβεί.
Θα τρεκλίζετε. Θα σέρνετε τον εαυτό σας, προκειμένου να εκτελέσετε ακόμη και τις πιο απλές εργασίες και κινήσεις. Η συγκέντρωσή σας θα είναι εντελώς διασκορπισμένη. Ο νους σας δεν θα μπορεί να σας προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις ακόμα και για τα απλούστερα ζητήματα. Η επικοινωνία σας με τους άλλους θα είναι διαταραγμένη και μπορεί εύκολα να καταλήξει σε παρεξηγήσεις. Όσο για τη συναισθηματική σας κατάσταση, μπορείτε εύκολα να θυμώσετε, να συγχυσθείτε και να έχετε συχνά ξεσπάσματα.
Σύντομα μετά από ένα τέτοιο απλό πείραμα, θα βρίσκεσθε σε θέση να παρατηρήσετε ότι, όταν στερείσθε τον ύπνο, δεν έχετε πρόσβαση στην δημιουργικότητά σας. Δεν υπάρχουν νέες ιδέες μήτε νοητική ευελιξία, ούτε επίσης μπορείτε να οραματιστείτε μελλοντικά σχέδια για δημιουργική δράση.

Όμως τί ακριβώς προσφέρει ο καλός ύπνος (περίπου οκτώ ώρες, για κάποιους λίγο λιγότερο, για κάποιους άλλους λίγο περισσότερο!) στον δημιουργικό τρόπο ζωής σας;
1. Ξεκούραση και αναζωογόνηση σώματος. Η ανθρώπινη φυσιολογία είναι εκπληκτική! Ενώ κοιμόμαστε, ένας πολύ εξελιγμένος μηχανισμός κυτταρικής αναζωογόνησης και αναγέννησης τίθεται σε λειτουργία, επιτρέποντας σε ολόκληρο το σώμα να ξεκουραστεί και να επιδιορθώσει τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Δεν είναι μυστικό ότι ο καλός ύπνος μπορεί να μας προστατεύσει από πολλές σωματικές ασθένειες. Είναι επίσης μια φυσική θεραπεία ομορφιάς! Ο καλός ύπνος μας κάνει να έχουμε ένα φωτεινό πρόσωπο και μια δυνατή στάση σώματος!
2. Ανάπαυση εγκεφάλου. Ο ύπνος βοηθά στην αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων και των νευρωνικών συνάψεων. Στα αγγλικά υπάρχει η φράση “Θα κοιμηθώ πάνω σε αυτό” (I will sleep on it), που σημαίνει πως για να βρω την λύση σε ένα θέμα που με απασχολεί, θα κοιμηθώ και αυτό θα βοηθήσει στην εύρεση της λύσης. Είναι αλήθεια – ο καλός ύπνος ενισχύει τις δεξιότητές μας για την επίλυση προβλημάτων.
3. Βελτίωση της νοερής απεικόνισης και της φαντασίας. Αυτό είναι ένα από τα πολλά οφέλη που προσφέρει ο ύπνος στην αναγέννηση του εγκεφάλου στην νοητική μας δραστηριότητα. Η νοερή απεικόνιση και η φαντασία είναι “εκ των ων ουκ ανευ” του νοητικού δυναμικού μας, προκειμένου να μπορούμε να συλλαμβάνουμε νέες ιδέες και να τις πραγματοποιούμε.
4. Απόκτηση πιο δημιουργικής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου η δημιουργική μας μπαταρία αναπληρώνεται με φυσικό τρόπο. Μόλις ξυπνήσουμε, έχουμε την όρεξη και την καλή διάθεση να προχωρήσουμε με τα δημιουργικά μας σχέδια.
5. Αποφυγή λαθών που οφείλονται στην κόπωση. Η κόπωση μας κάνει επιρρεπείς σε λάθη, διότι το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα δεν ανταποκρίνεται όπως θα το έκανε κανονικά, αν δεν έχουμε αρκετή ανάπαυση.
6. Αποφυγή της δημιουργικής βαρεμάρας. Όταν σεβόμαστε ένα υγιές ωράριο ύπνου, προστατεύουμε τον εαυτό μας από τη δημιουργική βαρεμάρα που μπορεί να μας κατασπαταλήσει τον δημιουργικό μας χρόνο.
7. Προστατευόμαστε από κατακλυσμό αρνητικών συναισθημάτων. Η κόπωση είναι βασικός υπαίτιος επώασης αρνητικών συναισθημάτων. Όταν είμαστε κουρασμένοι, το Κεντρικό Νευρικό Σύστημά μας είναι πιο ευάλωτο στην πυροδότηση αρνητικών συναισθημάτων, όπως ο θυμός, η οργή, το άγχος και ο φόβος που μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματικές εκρήξεις. Ο κανονικός, ποιοτικός ύπνος μας προστατεύει από τέτοιες εκρήξεις.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε και να σεβαστείτε το γεγονός ότι μπορείτε να ακολουθήσετε επιτυχώς τους δημιουργικούς στόχους σας και να επιτύχετε σε αυτούς μόνο αν κοιμόσαστε καλά και να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής! Ας μην υποτιμάτε την αξία του ύπνου και ας διατηρείτε μια υγιή συμπεριφορά ύπνου. Θα εκπλαγείτε από τα άμεσα θετικά αποτελέσματα που θα σας προσφέρει τόσο γενναιόδωρα!

Εάν έχετε κίνητρο να δημιουργήσετε μια υγιή συμπεριφορά ύπνου και, συνεπώς, να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@uplifepsychology.com ή στα τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 6983 282 252 & +30 210 4675543.

Οι συναντήσεις γίνονται είτε στην έδρα μου στην Αθήνα ή σε εκείνην της Σαλαμίνας είτε και διαδικτυακά (π.χ. μέσω  Skype ή Hangouts).

Μετά από μία πολύχρονη σταδιοδρομία στην επιστημονική έρευνα στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), εδώ και πάνω από μία δεκαετία εστιάζω το έργο μου στην επιτυχή θεραπεία του Πανικού, της Αγοραφοβίας και άλλων Φοβιών, καθώς και της Αγχώδους Διαταραχής και της Κατάθλιψης. Η θεραπευτική μου προσέγγιση εδράζεται στην εφαρμογή των επιστημονικά και ψυχοθεραπευτικά εμπεριστατωμένων μεθόδων που προσφέρουν ριζική και οριστική αντιμετώπιση των παραπάνω διαταραχών.

Είμαι πιστοποιημένη Ψυχολόγος, Mέλος του Επίσημου οργάνου Ψυχολογίας της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)Είμαι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχολογικών Συλλόγων (EFPA).  Διαθέτω επίσης την Πανευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ασκησης της Ψυχολογίας Europsy σε 19 χώρες της Ευρώπης.  Επίσης, είμαι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Συναισθηματικής Νοημοσύνης (ISEI) και του Διεθνούς Δικτύου Eκπαιδευτών CEB (Cultivating Emotional Balance – Καλλιεργώντας Συναισθηματική Νοημοσύνη). 

Παρέχω Ατομική Συμβουλευτική για Προσωπική Βελτίωση και Αυτογνωσία, Θεραπεία των Φοβιών – Αγχώδους Διαταραχής – Κατάθλιψης, , Εκπαίδευση στην Συναισθηματική Νοημοσύνη και την εφαρμογή της στον Επαγγελματικό τομέα, Coaching για την επιτυχή διαβίωση και την επαγγελματική σταδιοδρομία, Mindfulness τεχνικές για επίτευξη Ηρεμίας, Γαλήνης και Συγκέντρωσης  του Νου καθώς και ομαδικά σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης και Coaching.

Θα ήθελα να ακούσω την ιστορία σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μου σήμερα!

Παναγιώτα

Last modified: November 23, 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: