Για Ποιόν Λόγο Η Ζήλεια Αποτελεί Πολύτιμο Συναίσθημα για την Δημιουργικότητα και την Πρόοδό Σου

1465

Written by:

Η ζήλεια είναι ένα πολύ παρεξηγημένο συναίσθημα, που εσφαλμένα έχει επικριθεί βαθειά από την πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το τί είναι ακριβώς η ζήλεια και πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας προς το καλύτερο.

Για να ξεκινήσουμε, ζήλεια στην πραγματικότητα σημαίνει να παρατηρούμε κάτι έξω από τη δράση της ζωής μας και να επιθυμούμε να αναπτύσσουμε μια παρόμοια δράση μέσα στη δική μας ζωή.

Η ζήλεια (ζήλος) στην αρχαία ελληνική σημαίνει: η διαδικασία να συνειδητοποιούμε κάτι που επιθυμούμε.

Η ζήλεια αποτελεί την ενέργεια πίσω από τον ανθρώπινο πολιτισμό. Σημαίνει ουσιαστικά ότι ο άνθρωπος αντικρύζει και μετά παρατηρεί κάτι που θα ήθελε να έχει στην ζωή του. Έπειτα, μετά από αυτή την εμπειρία, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες δημιουργικές ενέργειες, για να αποκτήσει μια παρόμοια πραγματικότητα στη δική του ζωή.

Επομένως, χάριν της ζήλειας, παρατηρούμε και στη συνέχεια μιμούμεθα. Η Επιστήμη της Ψυχολογίας περιγράφει αυτήν την διαδικασία ως τη θεμελιώδη, με την οποία λαμβάνει χώρα η ανθρώπινη μάθηση.

Με άλλα λόγια, η καλή μορφή της ζήλειας συνδέεται με την ανθρώπινη ανάγκη να μαθαίνουμε νέα πράγματα και να προχωρούμε.

Δυστυχώς, η πιο δημοφιλής ιδέα της ζήλειας σήμερα είναι εκείνη που δίνει έμφαση σε μια πολύ αρνητική πλευρά της λέξης – ότι σκεπτόμαστε δυσμενώς για τους άλλους, όταν έχουν κάτι που θέλουμε. Η ερμηνεία αυτή έχει οδηγήσει στην κακομεταχείριση, ή στην ενοχοποίηση αυτού του συναισθήματοςε.

Γράφουμε όμως εδώ, με σκοπό να ακυρώσουμε έναν πολύ παραπλανητικό μύθο: «Η ζήλεια είναι ένα συναίσθημα που βιώνουν μόνο οι κακοί άνθρωποι». Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται ζήλεια! Είναι μία πολύ φυσική συμπεριφορά, ειδικά όταν εξετάζουμε τη ζήλεια από φυσιολογική άποψη. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς μάταια προσπαθούμε να την καταπνίξουμε, να την αγνοήσουμε ή να προσποιούμαστε ότι δεν την βιώνουμε καθόλου.

Τι κρίμα! Η ζήλεια είναι τόσο απαραίτητη για τη ζωή μας! Είναι το κλειδί για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

Εδώ σας αναφέρω τρία σημαντικά οφέλη που προσφέρει η ζήλεια στην ανθρώπινη πρόοδο:

1. Να διακρίνω ή να με κάνει να αναγνωρίζω μια καλύτερη κατάσταση από αυτή, στην οποία βρίσκομαι σήμερα.

2. Να μου παρέχει όλα τα απαραίτητα κίνητρα, για να διεκδικώ αυτήν την καλύτερη κατάσταση για τη δική μου ζωή.

3. Να παρέχει συνεχή ανατροφοδότηση της τρέχουσας κατάστασής μου σε σχέση με τους  άλλους γύρω μου. “Μου αρέσει η παρούσα ζωή μου; Θέλω κάτι περισσότερο;” Η ζήλεια είναι το συναίσθημα που μελετά την παρούσα κατάσταση μας και την συγκρίνει με άλλες, για να μας δείξει την κατεύθυνση που ίσως θέλουμε να ακολουθήσουμε.

Καταργώντας την δράση της δεν προσφέρουμε κανένα όφελος στον εαυτό μας. Αντίθετα, όταν προσπαθούμε να αποφύγουμε τη ζήλεια, τείνουμε να απενεργοποιούμε ένα σημαντικό κομμάτι της δημιουργικής μας ενέργειας και να μένουμε πίσω στην προσωπική μας ανάπτυξη.

Στην ζήλεια έχουν αποδοθεί υπερβολικά πολλές αρνητικές σημασίες. Χρειάζεται να δεχθούμε την έκφρασή της στην ζωή μας, όχι ως αρνητική, αλλά ως μια θετική δύναμη που είναι θεμελιώδης για τη δημιουργικότητά μας και, εν συνεχεία, για την ικανότητά μας να αναπτύσσουμε και να αξιοποιούμε στο μέγιστο το δημιουργικό δυναμικό μας.

 

Αν επιθυμείτε να μάθετε πως να διαχειρίζεσθε δημιουργικά το συναίσθημα της ζήλειας, επικοινωνήστε μαζί μου μέσω email: info@uplifepsychology.com ή στα τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 6983 282 252 & +30 210 4675543.

Οι συναντήσεις γίνονται είτε στην έδρα μου στην Αθήνα ή σε εκείνην της Σαλαμίνας είτε και διαδικτυακά (π.χ. μέσω  Skype ή Hangouts).

Μετά από μία πολύχρονη σταδιοδρομία στην επιστημονική έρευνα στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), εδώ και πάνω από μία δεκαετία εστιάζω το έργο μου στην επιτυχή θεραπεία του Πανικού, της Αγοραφοβίας και άλλων Φοβιών, καθώς και της Αγχώδους Διαταραχής και της Κατάθλιψης. Η θεραπευτική μου προσέγγιση εδράζεται στην εφαρμογή των επιστημονικά και ψυχοθεραπευτικά εμπεριστατωμένων μεθόδων που προσφέρουν ριζική και οριστική αντιμετώπιση των παραπάνω διαταραχών.

Είμαι πιστοποιημένη Ψυχολόγος, Mέλος του Επίσημου οργάνου Ψυχολογίας της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)Είμαι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχολογικών Συλλόγων (EFPA).  Διαθέτω επίσης την Πανευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ασκησης της Ψυχολογίας Europsy σε 19 χώρες της Ευρώπης.  Επίσης, είμαι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Συναισθηματικής Νοημοσύνης (ISEI) και του Διεθνούς Δικτύου Eκπαιδευτών CEB (Cultivating Emotional Balance – Καλλιεργώντας Συναισθηματική Νοημοσύνη). 

Παρέχω Ατομική Συμβουλευτική για Προσωπική Βελτίωση και Αυτογνωσία, Θεραπεία των Φοβιών – Αγχώδους Διαταραχής – Κατάθλιψης, , Εκπαίδευση στην Συναισθηματική Νοημοσύνη και την εφαρμογή της στον Επαγγελματικό τομέα, Coaching για την επιτυχή διαβίωση και την επαγγελματική σταδιοδρομία, Mindfulness τεχνικές για επίτευξη Ηρεμίας, Γαλήνης και Συγκέντρωσης  του Νου καθώς και ομαδικά σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης και Coaching.

Θα ήθελα να ακούσω την ιστορία σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μου σήμερα!

Παναγιώτα

 

Last modified: November 23, 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: