Η Οικογένεια “Βιτάμ”

3306

Written by:

Η’ Για Ποιόν Λόγο Είναι Ανάγκη Να Δεχθείς Την Συγ-χώρεση Στην Ζωή Σου

 

Η υπέροχη οικογένεια Βιτάμ αποτελείται από μία νέα, σφριγηλή, πανέμορφη, καλογυμνασμένη, ευγενή, μορφωμένη, πάντα χαμογελαστή μαμά. Από έναν νέο, σφριγηλό, πανέμορφο, καλογυμνασμένο, ευγενή, μορφωμένο, πάντα χαμογελαστό μπαμπά. Από ένα ή δύο ή τρία ή τέσσερα χαριτωμένα, έξυπνα, αγγελικά όμορφα παιδιά.
Η οικογένεια Βιτάμ ξυπνά κάθε πρωί μέσα στο αψεγάδιαστα παραμυθένιο σπίτι της με χαρά και γιορτή. Ο μπαμπάς τρέχει πρόθυμος στον κήπο να φέρει φρούτα και λαχανικά στην κεφάτη μαμά, για να ετοιμάσουν ένα βασιλικό πρωινό με  σπιτικές μαρμελάδες, φρεσκοζυμωμένο ψωμί, ολόφρεσκα αυγουλάκια από τις κοτούλες της ολάνθιστης αυλής, κομμένα πρωινά φρούτα από τα μοσχομυρωδάτα δένδρα του κήπου, γάλα από την ξέγνοιαστη κατσικούλα τους και βούτυρο από την ανέμελη αγελαδίτσα του γείτονα.
Η οικογένεια Βιτάμ μαζεύεται γύρω από το ξύλινο πανάκριβο, αλλά σεμνό τραπέζι, τρώνε όλοι μαζί περιχαρείς το πρωινό τους, μοιράζοντας χαμόγελα ευτυχίας και ικανοποίησης στο τέλειο σπιτικό τους.
Μετά το πρωινό, ο μπαμπάς θα πάει στην δουλειά του με χαρά. Η μαμά επίσης, ενώ τα παιδιά θα μπουν στο μεγάλο κίτρινο σχολικό που θα τα πάει με ασφάλεια στο υπέροχο σχολείο με τους υπέροχους δασκάλους και πολυαγαπημένους συμμαθητές. Και η ζωή τους θα συνεχίσει το ίδιο ρόδινη και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, μόνον που εμείς δεν τις ξέρουμε, διότι η διαφήμιση δεν μας τις δείχνει.

Έχω ακούσει πολλούς πελάτες μου και γενικότερα πολλούς ανθρώπους να παραπονιούνται πως δεν έχουν ή δεν μεγάλωσαν σε μία οικογένεια σαν  την Βιτάμ.
Και πολλές φορές το παράπονό τους τους κρατά κολλημένους σε μία άρνηση να δουν  ποιά είναι τα θετικά στοιχεία στην ζωή τους, διότι κάθε ζωή έχει θετικά στοιχεία.  Εκείνοι όμως δυστυχώς δεν τα βλέπουν.
Προτιμούν να εστιάζονται στις ιδεατές εικόνες οικογενειακής ευτυχίας που προβάλλονται ως αληθινές μέσα σε μία καλοφτιαγμένη διαφήμιση.
Η βασική όμως αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει τέτοια “τέλεια” οικογένεια. Και τούτον διότι ο κάθε άνθρωπος γεννιέται και αναπτύσσεται στον κόσμο μέσα από την βασική αρχή του “δοκιμή και σφάλμα”. Μαθαίνει δηλαδή από τα λάθη. Τα δικά του αλλά και εκείνα που πράττουν οι άνθρωποι που τον επηρεάζουν. Μπορεί αυτοί να είναι γονείς, ευρύτερη οικογένεια, γείτονες, η κοινωνία στην οποίαν ζει, κυβερνήσεις, οργανισμοί, θεσμοί κλπ.
Λάθη θα συμβούν σίγουρα. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει μάθηση μήτε εμπειρία μήτε πρόοδος στην ανθρώπινη ζωή. Και λάθη κάνουν όλοι οι άνθρωποι, διότι σε όλους έχει προσφερθεί από την φύση απλόχερα το προνόμιο της μάθησης.
Αν, επομένως, βάλεις δύο ανθρώπους μη-αλάνθαστους να συστήσουν μία νέα οικογένεια, πιθανότατα η σύμπραξή τους θα βγάλει κάποια ατοπήματα ή σφάλματα ή απειρίες που μέλλουν, αν αντιμετωπιστούν σωστά, να γίνουν πολύτιμες εμπειρίες. Έτσι, λοιπόν, απομακρύνονται αυτοί οι δύο άνθρωποι – που ίσως είναι οι γονείς σου – από την αψεγάδιαστη τελειότητα της οικογένειας Βιτάμ.
Κι όμως, επειδή ο εγκέφαλός μας εύκολα ξεγελιέται από ό,τι οπτικά του παρουσιάζουν, εσύ ίσως έχεις λαχταρήσει την ψευδαίσθηση της οικογένειας Βιτάμ. Και την απαιτείς. Και την συγκρίνεις με την οικογένειά σου. Και όσο εντοπίζεις διαφορές ανάμεσα στις δύο θυμώνεις. Θυμώνεις με την οικογένειά σου.
Ενώ το ορθότερο θα ήταν να θύμωνες στιγμιαία με την ψευδαίσθηση και να την αγνοούσες ευθύς αμέσως.
Πολλές φορές η οικογένεια στην οποία έχεις μεγαλώσει έχει μικρά προβλήματα και δεν είναι τα πράγματα τόσο δυσάρεστα.
Όμως, όταν αντιληφθείς πως έχεις γεννηθεί σε μία εξαιρετικά προβληματική οικογένεια, πώς το αντιμετωπίζεις;
Πολλοί πελάτες μου, όπως και πολλοί άνθρωποι γενικά, έχουν βιώσει μία δυσάρεστη για εκείνους παιδική ηλικία με πολλά διαφορετικά προβλήματα.
Γονείς απόντες ψυχικά, βίαιοι, χειριστικοί ή καταπιεστικοί, μέθυσοι ή τοξικομανείς, ναρκισσιστές, με αδιάγνωστα ή διεγνωσμένα ψυχιατρικά νοσήματα, με μεταξύ τους ψυχρές σχέσεις, με λανθάνουσα ομοφυλοφιλία, με εμφανή προτίμηση σε ένα άλλο παιδί, αγχωτικοί και φορτικοί, αιμομείκτες, πρώην κατάδικοι, υπεραπαχολημένοι με τα φιλόδοξα επαγγέλματά τους σχέδια, ενοχικοί. Αυτές είναι κάποιες μόνον από τις κατηγορίες που έχουν περιέλθει στην αντίληψή μου τόσο θεωρητικά όσο και θεραπευτικά.
Καθώς ενηλικιώνονταν οι πελάτες μου, συχνά ήλθαν αντιμέτωποι με τέτοιες  καταστάσεις. Αυτές πιθανότατα έκριναν πολλές από τις επιλογές της ζωής τους. Πιθανότατα  οι επιλογές τους δεν τους ικανοποίησαν, ώστε αποζήτησαν εξειδικευμένη βοήθεια.
Τί χρειάζεται λοιπόν να κάνει πλέον ο ενήλικας που μεγάλωσε σε μία οικογένεια που δεν ήταν σαν την “Βιτάμ”;
Μπορεί να συνεχίσει να ψέγει την ατελή οικογένειά του και να παραμένει θυμωμένος και αναστατωμένος για αυτήν. Θα μπορεί να αφιερώνει όλον του τον χρόνο και την δημιουργική του ενέργεια, για να ανατρέχει στις δυστυχίες του παρελθόντος του, να μην είναι δημιουργικός στο παρόν, αλλά να χρησιμοποιεί ως πρόφαση της τωρινής του στασιμότητας και αποτυχίας τα κακώς κείμενα που εβίωσε στην “ατελή” οικογένειά του.
Έτσι, όμως θα καταλήξει να παραμένει βυθισμένος σε μία στάση ζωής πλήρους αποτυχίας, αυτο-οίκτου, και με πλήρη έλλειψη κινήτρων για πρόοδο και ευημερία.
Μπορεί, όμως, να κάνει κάτι άλλο. Αυτό συνιστώ στους πελάτες μου και το δουλεύουμε μαζί.
Μπορεί να συγ-χωρέσει το παρελθόν του. Μην επηρεάζεσαι από τις πεπατημένες περιγραφές περί “συγχώρεσης”.
Να συγ-χωρέσει, σημαίνει να δημιουργήσει μέσα του καθαρόν χώρο, για να μπορέσει να δημιουργήσει την υψηλή ποιότητα ζωής που του αξίζει. Για να πραγματοποιηθεί αυτό χρειάζεται να αδειάσει αυτόν τον εσωτερικό του χώρο από τα συσσωρρευμένα αρνητικά συναισθήματα (θυμό, φόβο, άγχος, απέχθεια, αποστροφή, δυσαρέσκεια, οργή, αγωνία, ματαίωση, αηδία, φθόνο κλπ) που του έχουν δημιουργηθεί λόγω της σύγκρισης μεταξύ μίας ιδεατής “Βιτάμ” οικογένειας και της ειδικής του.
Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα αποτελούν ψυχικά και νοητικά βαρίδια που δεν του επιτρέπουν να ζήσει δημιουργικά και να προχωρήσει σε όμορφες εμπειρίες στην ζωή του.
Δεν υπάρχει ιδανική οικογένεια. Υπάρχει όμως απεριόριστη φαντασία και οραματισμός σε εμάς για να επιτύχουμε τους στόχους που θέλουμε στην δημιουργική μας πορεία στην ζωή. Αυτοί μπορούν να πραγματοποιηθούν με την ενεργοποίηση της δικής μας πρόθεσης, βούλησης και του νοητικού και ψυχικού μας δυναμικού.
Υ.Γ. Να υπογραμμίσω πως η οικογένεια “Βιτάμ” αποτελεί απλά ένα σύμβολο και δεν αποσκοπεί ουδόλως στην δυσφήμιση ή υποβιβασμό  γνωστού παραδοσιακού προϊόντος.

Αν επιθυμείτε να μάθετε πώς αδειάζει ο εσώτερος ψυχικός σας  κόσμος από τούτα τα αρνητικά συναισθήματα και επιτυγχάνεται  η συγ-χώρεση που εγγυάται την ευζωΐα σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω email: info@uplifepsychology.com ή στα τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 6983 282 252 & +30 210 4675543.

Οι συναντήσεις γίνονται είτε στην έδρα μου στην Αθήνα ή σε εκείνην της Σαλαμίνας είτε και διαδικτυακά (π.χ. μέσω  Skype ή Hangouts).

Μετά από μία πολύχρονη σταδιοδρομία στην επιστημονική έρευνα στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), εδώ και πάνω από μία δεκαετία εστιάζω το έργο μου στην επιτυχή θεραπεία του Πανικού, της Αγοραφοβίας και άλλων Φοβιών, καθώς και της Αγχώδους Διαταραχής και της Κατάθλιψης. Η θεραπευτική μου προσέγγιση εδράζεται στην εφαρμογή των επιστημονικά και ψυχοθεραπευτικά εμπεριστατωμένων μεθόδων που προσφέρουν ριζική και οριστική αντιμετώπιση των παραπάνω διαταραχών.

Είμαι πιστοποιημένη Ψυχολόγος, Mέλος του Επίσημου οργάνου Ψυχολογίας της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)Είμαι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχολογικών Συλλόγων (EFPA).  Διαθέτω επίσης την Πανευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ασκησης της Ψυχολογίας Europsy σε 19 χώρες της Ευρώπης.  Επίσης, είμαι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Συναισθηματικής Νοημοσύνης (ISEI) και του Διεθνούς Δικτύου Eκπαιδευτών CEB (Cultivating Emotional Balance – Καλλιεργώντας Συναισθηματική Νοημοσύνη). 

Παρέχω Ατομική Συμβουλευτική για Προσωπική Βελτίωση και Αυτογνωσία, Θεραπεία των Φοβιών – Αγχώδους Διαταραχής – Κατάθλιψης, , Εκπαίδευση στην Συναισθηματική Νοημοσύνη και την εφαρμογή της στον Επαγγελματικό τομέα, Coaching για την επιτυχή διαβίωση και την επαγγελματική σταδιοδρομία, Mindfulness τεχνικές για επίτευξη Ηρεμίας, Γαλήνης και Συγκέντρωσης  του Νου καθώς και ομαδικά σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης και Coaching.

Θα ήθελα να ακούσω την ιστορία σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μου σήμερα!

Last modified: November 23, 2018

Comments are closed.

%d bloggers like this: