Οι Πιο Καλές Λύσεις Για Να Απαλλαγείτε από τους Τοξικούς – Χειριστικούς Ανθρώπους Και Να Απελευθερώσετε Την Δημιουργικότητά Σας

2508

Written by:

Συχνά, αρχικά διστάζουμε να απομακρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους από τη ζωή μας, ίσως επειδή η τοξικότητά τους δεν είναι τόσο εμφανής στην αρχή. Πολλές φορές την καλύπτουν με άλλες συμπεριφορές, όπως το κακό χιούμορ ή την έντονη κοινωνική ζωή.

Αλλά όσο περνάει ο καιρός, ανακαλύπτουμε ότι ο χρόνος που επενδύουμε κοντά σε ένα τοξικό-χειριστικό άτομο στοιχίζει ακριβά στη ζωή μας.

Προκειμένου να απολαύσουμε πλήρως τη δημιουργική μας δραστηριότητα, χρειάζεται να διατηρήσουμε μια ασφαλή απόσταση από αυτόν τον τύπο ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Όταν ξεκινάτε τη διαδικασία απομάκρυνσής σας από ένα τοξικό και χειριστικό άτομο, υπάρχει βέβαια πιθανότητα να συνειδητοποιήσει ότι απομακρύνεστε από αυτό και μπορεί να αντιδράσει άσχημα.

Ίσως αρχίσει να επιμένει να συναντάσθε συχνότερα. Σε αυτήν την φάση, επιδικώκει ακόμα να διατηρήσει την «επιρροή» του πάνω σας. Αρχίζει να υποπτεύεται ότι βρίσκεσθε στη διαδικασία να απαλλαγείτε από αυτό, αλλά θα δοκιμάσει ακόμα λίγο να διατηρήσει την επαφή.

Μόλις συνειδητοποιήσει ότι δεν συμμορφώνεσθε άλλο με τη χειριστική του συμπεριφορά, αντιλαμβάνεται ότι δεν του είστε χρήσιμοι άλλο πια.

Όταν αναγνωρίσει ότι έχετε πλέον αποφασίσει να το απομακρύνετε από τη ζωή σας, εξαφανίζεται το ίδιο δίχως άλλη ειδοποίηση, επειδή δεν είστε πλέον χρήσιμοι για τις συνεχείς ανάγκες του.

Ωστόσο, αυτό δεν θα το εμποδίσει να εφεύρει την ύπαρξη μιας “μεγάλης” παρεξήγησης ανάμεσά σας, χρησιμοποιώντας το αγαπημένο του σενάριο ότι εκείνο είναι το θύμα και εσείς ο «άκαρδος» δράστης. Στη συνέχεια θα φροντίσει να ενημερωθεί σχετικά ο κοινωνικός κύκλος του για το “δεινό” που του συνέβη εξαιτίας σας και ότι, λόγω αυτού, αποφάσισε να σας κρατήσει μακρυά από την ζωή του.

Παρότι αυτό το γεγονός αυτό μπορεί προσωρινά να είναι ενεργοβόρο για εσάς, αφήστε το να συμβεί. Είναι ίσως ο συντομότερος και ασφαλέστερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τη χειραγώγησή του μια για πάντα. Και αν αυτοί που ακούν τις “ιστορίες” για την “απρεπή” συμπεριφορά σας τις πιστεύουν, πιθανότατα δεν ήταν αληθινοί φίλοι σας ούτως ή άλλως.

Μετά από αυτή τη φάση, το τοξικό-χειριστικό άτομο δεν θα επικοινωνήσει ποτέ ξανά μαζί σας, τουλάχιστον όχι άμεσα. Μπορεί, όμως, να στείλει έναν διαμεσολαβητή για να εξακριβώσει, αν έχετε αποκρυπτογραφήσει τη συμπεριφορά του ή όχι. Αυτό θα κρίνει αν θα σας “δώσει την τελευταία σας ευκαιρία” για να  διορθώσετε τις “εσφαλμένες” πράξεις σας. Μπορεί να στείλει τον διαμεσολαβητή να λάβει την συγγνώμη σας για “τα αδικήματά” σας ή να σας πει πόσο κακές είναι οι πράξεις σας.

Εννοείται πως χρειάζεται να αγνοήσετε όλες αυτές τις διαμεσολαβήσεις και να αρνηθείτε την προσφορά να έλθετε ξανά σε επαφή! Εάν ζητήσετε ταπεινά συγγνώμη, θα το θεωρήσει σημάδι αδυναμίας σας. Και από εκείνο το σημείο θα συμπεριφερθεί αλαζονικά και με αρχηγικές τάσεις προς εσάς.

Εάν στείλετε τον διαμεσολαβητή πίσω με ένα μεγάλο ΟΧΙ, το τοξικό άτομο θα νοιώσει τεράστιο θυμό εναντίον σας και θα σας επικρίνει αδυσώπητα, αλλά αυτό θα θέσει επίσης τέλος στη σχέση σας. Ούτως ή άλλως, πιθανότατα σε αυτό το σημείο θα έχει ήδη βρει κάποιον νέο υποψήφιο να προσεγγίσει και να χρησιμοποιήσει.

Το τοξικό-χειριστικό άτομο δεν θα χαρεί φυσικά από το γεγονός ότι το βγάλατε από τη ζωή σας. Θα αντιδράσει πιθανώς άσχημα ή θα διαμαρτυρηθεί έντονα. Μπορεί να σας κατηγορήσει για απάνθρωπη στάση, ως αντίδραση στο γεγονός ότι του στερήσατε την δημιουργική σας ενέργεια. Παρ ‘όλα αυτά, ακολουθήστε το ένστικτό σας και την υψηλή συνειδητότητά σας. Αν νοιώθετε ότι ένα άτομο στη ζωή σας είναι τοξικό, δείξτε στον εαυτό σας τον σεβασμό που σας αξίζει απαιτώντας σεβασμό από τους άλλους.

Πολύ συχνά έχω ακούσει πολλούς από τους πελάτες μου να εκφράζουν την ίδια παρανόηση: την στιγμή που συνειδητοποιούν ότι ένας από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους είναι τοξικός, δηλώνουν την πρόθεσή τους να «βοηθήσουν» τον άνθρωπο «να γίνει καλά» ή να διορθώσει τη συμπεριφορά του.

Δυστυχώς, αυτή είναι μια μάταιη απόπειρα. Οι τοξικοί άνθρωποι τρέφουν πολύ βαθειές ψυχολογικές πληγές και διανοητικές ή πνευματικές στρεβλώσεις. Για ένα άτομο που δεν είναι ειδικός στην ψυχική υγεία, η απόπειρα να βοηθήσει ένα τοξικό άτομο αποτελεί μια άκαρπη επιχείρηση. Θα μπορούσε, μάλιστα,να αποδειχθεί αρκετά επικίνδυνη για τον καλό Σαμαρείτη.

Ένα τοξικό άτομο είναι πεπεισμένο ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό σε σχέση με τον   εαυτόν του. Όποια απόπειρα “μεταμόρφωσής” του θα αφήσει εκείνον που επιθυμεί να βοηθήσει εξαντλημένο, άδειο από ενέργεια, και εκμεταλλευμένο από το τοξικό άτομο.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διατηρήσετε όσο το δυνατόν λιγότερη επαφή με το άτομο αυτό.

Αυτό θα δημιουργήσει έναν ελεύθερο και ασφαλή χώρο στην ζωή σας, και θα επιτρέψει στους θετικούς και δημιουργικούς ανθρώπους να αλληλεπιδρούν μαζί μας και να εσάς να απολαύσετε μια ψυχικά υγιή, χαρούμενη και δημιουργική ζωή.

Όσοι έχουν διατηρήσει μια ασφαλή απόσταση από τους τοξικούς ανθρώπους παρατηρούν τη δημιουργική τους ενέργεια να αυξάνει την ισχύ της. Αφού απομακρύνονται από την τοξική επιρροή, αρχίζουν να βιώνουν μια ανεμπόδιστη ροή θετικών συναισθημάτων, ενώ δημιουργούν. Αυτή η ροή αποτελεί την καλύτερη δυνατή απόδειξη ότι η απαλλαγή από τη επίδραση των τοξικών-χειριστικών ατόμων είναι μια πολύ σοφή κίνηση.

 

Αν επιθυμείτε να μάθετε πως να αντιμετωπίζετε τοξικά-χειριστικά άτομα και να αποκτήσετε νέα δημιουργική συμπεριφορά, επικοινωνήστε μαζί μου μέσω email: info@uplifepsychology.com ή στα τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 6983 282 252 & +30 210 4675543.

Οι συναντήσεις γίνονται είτε στην έδρα μου στην Αθήνα ή σε εκείνην της Σαλαμίνας είτε και διαδικτυακά (π.χ. μέσω  Skype ή Hangouts).

Μετά από μία πολύχρονη σταδιοδρομία στην επιστημονική έρευνα στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), εδώ και πάνω από μία δεκαετία εστιάζω το έργο μου στην επιτυχή θεραπεία του Πανικού, της Αγοραφοβίας και άλλων Φοβιών, καθώς και της Αγχώδους Διαταραχής και της Κατάθλιψης. Η θεραπευτική μου προσέγγιση εδράζεται στην εφαρμογή των επιστημονικά και ψυχοθεραπευτικά εμπεριστατωμένων μεθόδων που προσφέρουν ριζική και οριστική αντιμετώπιση των παραπάνω διαταραχών.

Είμαι πιστοποιημένη Ψυχολόγος, Mέλος του Επίσημου οργάνου Ψυχολογίας της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)Είμαι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχολογικών Συλλόγων (EFPA).  Διαθέτω επίσης την Πανευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ασκησης της Ψυχολογίας Europsy σε 19 χώρες της Ευρώπης.  Επίσης, είμαι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Συναισθηματικής Νοημοσύνης (ISEI) και του Διεθνές Δικτύου Eκπαιδευτών CEB (Cultivating Emotional Balance – Καλλιεργώντας Συναισθηματική Νοημοσύνη). 

Παρέχω Ατομική Συμβουλευτική για Προσωπική Βελτίωση και Αυτογνωσία, Θεραπεία των Φοβιών – Αγχώδους Διαταραχής – Κατάθλιψης, , Εκπαίδευση στην Συναισθηματική Νοημοσύνη και την εφαρμογή της στον Επαγγελματικό τομέα, Coaching για την επιτυχή διαβίωση και την επαγγελματική σταδιοδρομία, Mindfulness τεχνικές για επίτευξη Ηρεμίας, Γαλήνης και Συγκέντρωσης  του Νου καθώς και ομαδικά σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης και Coaching.

Θα ήθελα να ακούσω την ιστορία σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μου σήμερα!

Last modified: November 18, 2018

2 Responses to " Οι Πιο Καλές Λύσεις Για Να Απαλλαγείτε από τους Τοξικούς – Χειριστικούς Ανθρώπους Και Να Απελευθερώσετε Την Δημιουργικότητά Σας "

  1. Dear Panagiota
    I have always appreciated your keeping up with us and you profound professionalism
    I am also moving ahead with various matters and soon we can plan an activity with Meraki People !!Meanwhile have a good summer

    Christiana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: