“Μην Κάνεις Τίποτα” Δεν Σημαίνει “Μείνε Άπραγος”! Σημαίνει Πολλά Περισσότερα!

1999

Written by:

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται σήμερα εντελώς άβολα με την ιδέα του να αφιερώνουν καθημερινά τμήμα από τον πολύτιμο χρόνο τους, για να ξεκουράζουν το σώμα και το μυαλό τους  με το να κάνουν τίποτα.

Πολλοί από αυτούς δηλώνουν πως αισθάνονται ένοχοι στην ιδέα να μην κάνουν τίποτα ούτε για μια ώρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η ενοχική αίσθηση προέρχεται από την σύγχυση μεταξύ της πολύτιμης συμπεριφοράς του “να μην κάνεις τίποτα” με την τυπική  συμπεριφορά του τεμπέλη. Η συμπεριφορά του “μην κάνεις τίποτα” συνεπάγεται πλήρη έλλειψη δραστηριότητας και συχνά επικρίνεται για αυτό, οπότε είναι λογικό πως ένα άτομο θα θεωρούσε ότι το να “μην κάνει τίποτα” αποτελεί αρνητική ιδέα.

Παρ ‘όλα αυτά, πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εσφαλμένη αντίληψη για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Έχει δε εμφυτευθεί στο μυαλό μας με τον πιο αριστοτεχνικό τρόπο από το σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, χρειάζεται να είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι παράγουμε ασταμάτητα, διότι το σύστημα απαιτεί σταθερή παραγωγικότητα, για να επιβιώσει, και γι ‘αυτό έχει ανάγκη την διαρκή εργασία των ανθρώπων.

Έτσι, η κοινωνία μας έχει εφεύρει μια ολόκληρη έννοια «αξιοπρέπειας» που συνδέεται με τη ακατάπαυστη εργασία και παραγωγή. Εάν δεν δουλέψετε, θεωρείστε αυτόματα τεμπέλης, μη ενδιαφέρων άνθρωπος, και -πολύ περισσότερο- βάρος για την κοινωνία. Τολμήστε να μείνετε σε ηρεμία και περισυλλογή! Σας αντιμετωπίζουν αμέσως σαν παρία της κοινωνίας.

Έχω διαπιστώσει ότι πολλοί πελάτες μου υποφέρουν από αυτή την ενοχή. Αν και πολλές φορές αισθάνονται κουρασμένοι, πιέζονται από μια έντονη ώθηση, στα όρια της καταναγκαστικής συμπεριφοράς, να μην ξεκουράζονται, αλλά να συνεχίζουν να εργάζονται, απλώς και μόνο επειδή αυτό τους κάνει να αισθάνονται χρήσιμοι και άξιοι.

Παρ ‘όλα αυτά, τέτοια καταναγκαστική συμπεριφορά τους εξαντλεί τόσο διανοητικά όσο και σωματικά και τελικά αποδιοργανώνονται και απομακρύνονται από οποιοδήποτε δημιουργικό κίνητρο.

Η τέχνη του “να μην κάνεις τίποτα” (le farniente, όπως πολύ εύστοχα αποκαλούν οι Ιταλοί), αποτελεί μια ζωτική συμπεριφορά για την ανθρώπινη διαβίωση και τη δημιουργικότητα. Ήταν μια φυσική σvυνήθεια των ανθρώπων για πολλούς αιώνες, αλλά δυστυχώς κατά τον 20ο και 21ο αιώνα έχει κοινωνικά “τιμωρηθεί” για τους προαναφερθέντες λόγους.

Σύμφωνα με την παράδοση του farniente, είναι σημαντικό να αφιερώνουμε καθημερινά ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην διαδικασία του “να μην κάνουμε τίποτα”.

Τα οφέλη του farniente για την ευημερία και τη δημιουργικότητά σας είναι τεράστια:

1. Το σώμα αναπαύεται και αποκαθίστανται τα φυσιολογικά του συστήματα.

2. Ο νους χαλαρώνει και σταματά να παράγει άχρηστες σκέψεις που συνήθως προκαλούν αγχωτικές αντιδράσεις.

3. Η συναισθηματική κατάσταση βελτιώνεται και παράγονται περισσότερα θετικά συναισθήματα.

4. Ο νους καθαρίζει και γεννώνται νέες δημιουργικές ιδέες.

5. Η διάθεση για την πραγματοποίηση αυτών των ιδεών αυξάνεται. Αυτό παρέχει το απαραίτητο κίνητρο για δημιουργική δράση.

6. Τα επίπεδα άγχους μειώνονται και η φυσιολογία της ηρεμίας επαναφέρεται στο σώμα.

7. Το σώμα είναι χαλαρό, που σημαίνει λιγότερα πιθανά λάθη λογικής και κίνησης και μεγαλύτερη ευελιξία σκέψης.

8. Η φαντασία ανανεώνεται, γεγονός που ενισχύει τον δημιουργικό οραματισμό για την επίτευξη στόχων.

9. Το πιο σημαντικό, κατά τη διάρκεια του farniente, είναι πως το άτομο μαθαίνει πώς να έχει επίγνωση του Τώρα και αυξημένη Συνειδητότητα.

 

Το “να μην κάνεις τίποτα” δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κοιμάστε. Κάποιος μπορεί να είναι εντελώς αφυπνισμένος και συνειδητός, ενώ βρίσκεται στην κατάσταση farniente. Στην πραγματικότητα, όταν ένα άτομο “κάνει τίποτα”, ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την προσοχή και τη συγκέντρωσή του. Αυτές οι γνωστικές λειτουργίες είναι οι πιο απαραίτητες δεξιότητες για κάθε επιτυχές νοητικό έργο.

Το farniente αποτελεί ζωτική πτυχή της ανθρώπινης ζωής και χρειάζεται να εφαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση. Επιλέξτε μία ημέρα από τις επτά και αφιερώστε τουλάχιστον έξι ώρες σε αυτήν την ευεργετική διαδικασία. Μια φορά το μήνα μπορείτε να αφιερώσετε μια ολόκληρη ημέρα για τον ίδιο λόγο, κατά προτίμηση κοντά στη φύση.

Στις πιο πολυάσχολες ημέρες σας, μπορείτε ακόμη και να αφιερώσετε μια μόνο ώρα, για να μην κάνετε τίποτα. Μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να μειώσετε τους αγχωτικούς ρυθμούς σας και να σας επιτρέψει, να συνεχίσετε την καθημερινή σας δραστηριότητα με πιο χαλαρό και αποτελεσματικό τρόπο.

Κάποιοι μπορεί να διαμαρτυρηθούν ότι δεν έχουν χρόνο για κάτι τέτοιο. Αυτό είναι ακριβώς το νόημα! Μόλις προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας, ούτως ώστε το farniente να γίνει αναπόσπαστο μέρος του, θα παρατηρήσετε το βαθμό στον οποίο η πρακτική αυτή αλλάζει τη ζωή σας προς το καλύτερο.

Τελικά, το “να μην κάνεις τίποτα” σε τακτική βάση αποδίδει σημαντικά!

 

Αν επιθυμείτε να μάθετε πώς να διαχειρίζεσθε δημιουργικά την φυυσιολογική συμπεριφορά του “να μην  κάνεις τίποτα”, επικοινωνήστε μαζί μου μέσω email: info@uplifepsychology.com ή στα τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 6983 282 252 & +30 210 4675543.

Οι συναντήσεις γίνονται είτε στην έδρα μου στην Αθήνα ή σε εκείνην της Σαλαμίνας είτε και διαδικτυακά (π.χ. μέσω  Skype ή Hangouts).

Μετά από μία πολύχρονη σταδιοδρομία στην επιστημονική έρευνα στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), εδώ και πάνω από μία δεκαετία εστιάζω το έργο μου στην επιτυχή θεραπεία του Πανικού, της Αγοραφοβίας και άλλων Φοβιών, καθώς και της Αγχώδους Διαταραχής και της Κατάθλιψης. Η θεραπευτική μου προσέγγιση εδράζεται στην εφαρμογή των επιστημονικά και ψυχοθεραπευτικά εμπεριστατωμένων μεθόδων που προσφέρουν ριζική και οριστική αντιμετώπιση των παραπάνω διαταραχών.

Είμαι πιστοποιημένη Ψυχολόγος, Mέλος του Επίσημου οργάνου Ψυχολογίας της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)Είμαι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχολογικών Συλλόγων (EFPA).  Διαθέτω επίσης την Πανευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ασκησης της Ψυχολογίας Europsy σε 19 χώρες της Ευρώπης.  Επίσης, είμαι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Συναισθηματικής Νοημοσύνης (ISEI) και του Διεθνές Δικτύου Eκπαιδευτών CEB (Cultivating Emotional Balance – Καλλιεργώντας Συναισθηματική Νοημοσύνη). 

Παρέχω Ατομική Συμβουλευτική για Προσωπική Βελτίωση και Αυτογνωσία, Θεραπεία των Φοβιών – Αγχώδους Διαταραχής – Κατάθλιψης, , Εκπαίδευση στην Συναισθηματική Νοημοσύνη και την εφαρμογή της στον Επαγγελματικό τομέα, Coaching για την επιτυχή διαβίωση και την επαγγελματική σταδιοδρομία, Mindfulness τεχνικές για επίτευξη Ηρεμίας, Γαλήνης και Συγκέντρωσης  του Νου καθώς και ομαδικά σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης και Coaching.

Θα ήθελα να ακούσω την ιστορία σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μου σήμερα!

Παναγιώτα

Last modified: September 23, 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: