16 Μυστικά Για Να Αναγνωρίζεις Τους Τοξικούς-Χειριστικούς Ανθρώπους Που Πλήττουν Την Ζωή Σου Και Την Δημιουργικότητά Σου

1922

Written by:

Οι τοξικά-χειριστικοί άνθρωποι απορροφούν τη δημιουργική μας ενέργεια με την αποδομητική και χαοτική συμπεριφορά τους. Όσο περισσότερο τους αφήσουμε να αλληλεπιδράσουν μαζί μας, τόσο περισσότερο η διάθεσή μας παραμορφώνεται, τα δημιουργικά μας έργα παρεμποδίζονται και οι σχέσεις μας με άλλους δημιουργικούς και θετικούς ανθρώπους επηρεάζονται αρνητικά.

Προτού να μπορέσετε να απελευθερώσετε τον εαυτό σας από αυτά τα άτομα και την καταστροφική τους επιρροή, πρέπει πρώτα να ενημερωθείτε για την τοξική-χειριστική συμπεριφορά. Εδώ σας παραθέτω 16 χαρακτηριστικά γνωρίσματα, για να αναγνωρίσετε τους τοξικούς-χειριστικούς ανθρώπους που τυχόν βρίσκονται στη ζωή σας.

1. Επικοινωνούν πάντα μαζί σας, μόνο όταν έχουν “προβλήματα” που θέλουν να συζητήσουν.

2. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα προβλήματά τους είναι μεγαλύτερα από τα δικά σας, ώστε να μιλάνε μόνο για τον εαυτό τους.

3. Σπάνια αισθάνονται ή επιδεικνύουν πραγματικά θετικά συναισθήματα. Επίσης, δεν διαθέτουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, αν και δηλώνουν περίτρανα το αντίθετο. Η συναισθηματική νοημοσύνη τους είναι συνήθως πολύ χαμηλή, αλλά έχουν μια πολύ καλή ικανότητα να εντοπίζουν άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και να προσπαθούν να τα χειραγωγούν.

4. Οι περισσότεροι συνδέονται με τα υλικά αγαθά και είναι ευχαριστημένοι μόνο, όταν προμηθεύονται πράγματα ή όταν επιδεικνύουν στους άλλους ποιές “εκπληκτικές” δραστηριότητες κάνουν (π.χ. ακριβές διακοπές, εξόδους με “σπουδαίες” παρέες κλπ). Ωστόσο, δεν αισθάνονται αληθινά γνήσια ευτυχία για τα όσα καυχώνται.

5. Επικρίνουν συνεχώς τις επιλογές σας, τον τρόπο που βλέπετε την ζωή, τις ιδέες σας.

6. Σας μειώνουν σε κάθε ευκαιρία. Απαιτούν να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής σας, όπως και των άλλων.

7. Αφού περάσετε ένα μικρό χρονικό διάστημα με ένα τοξικά-χειριστικό άτομο, αισθάνεστε γρήγορα εξαντλημένοι. Αυτή η εξάντληση είναι αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των συναισθηματικών σας ευαισθησιών και του γνήσιου ενδιαφέροντός σας προς τους άλλους ανθρώπους.

8. Όταν βρίσκονται γύρω σας, μπορεί να προκαλέσουν “τυχαία” ζημιά σε αντικείμενα που ανήκουν σε εσάς και στη συνέχεια “ειλικρινά” να ζητήσουν συγγνώμη. Την πρώτη φορά μπορεί να φαίνεται τυχαίο γεγονός. Αλλά η επανάληψη αυτών των “συμπτώσεων” μπορεί να υποδηλώνει μια υποσυνείδητη ζήλεια ή ακόμα και κάποια καταπιεσμένη επιθετικότητα προς εσάς.

9. Θέλουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον σας. Θυμώνουν αν περνάτε χρόνο με τους άλλους, ειδικά όταν αποφασίζουν να περάσουν τον ίδιο χρόνο μαζί σας (πώς τολμάτε να δηλώσετε ελεύθερη βούληση και να αγνοήσετε τις επιθυμίες τους;!).

10. Κατηγορούν τους ανθρώπους γύρω σας, συμπεριλαμβανομένων των φίλων και της οικογένειάς σας. Θα βρουν τις πιο αδιανόητες κατηγορίες εναντίον τους. Θα επιμείνουν να μην βλέπετε πλέον τον εκάστοτε “κατηγορούμενο”. Εάν δεν συμμορφωθείτε, θα σας επιτεθούν προφορικά.

11. Δεν σας συγχαίρουν ποτέ για τα επιτεύγματά σας. Σύμφωνα με αυτούς, δεν έχετε κανένα. Σας βλέπουν με έναν πολύ ανταγωνιστικό τρόπο. Περιμένουν να τους δώσετε συνεχή έπαινο, ενώ σπάνια, αν ποτέ, ανταποδίδουν. Είναι συχνά ικανοί για προφορικό εκφοβισμό.

12. Όταν πρέπει να ληφθεί μια απόφαση (πού να πάμε, τί χρειάζεται να κάνουμε κλπ.), είναι εκείνοι που παίρνουν πάντα την απόφαση. Η γνώμη σας δεν είναι τόσο πολύτιμη, όσο η δική τους. Αν προσπαθήσετε να προτείνετε κάτι και τελικά ακολουθήσουν την ιδέα σας, θα φροντίσουν σε μία άλλη ευκαιρία, να σας κατηγορήσουν ότι δήθεν επιμένετε στην επιβολή της δικής σας γνώμης.

13. Όταν τα σχέδιά τους δεν ακολουθούνται από εσάς και τους άλλους, αρχίζουν να  γκρινιάζουν και υποβάλλουν την παρέα στην κακή τους διάθεση με την ελπίδα ότι η γκρίνια τους θα αναγκάσει την ομάδα να υποκύψει τελικά στη θέλησή τους.

14. Εάν αντιμετωπίζετε ένα επείγον πρόβλημα, μην κάνετε τον κόπο να  τους ζητήσετε βοήθεια. Εφόσον δεν πιστεύουν ότι έχετε προβλήματα πιο σημαντικά από τα δικά τους, δεν θα αφήσουν τη ζώνη άνεσής τους, προκειμένου να σας βοηθήσουν.

15. Από την άλλη πλευρά, εάν έχουν κάποιο πρόβλημα, θα σας βομβαρδίσουν με κλήσεις, μηνύματα και την παρουσία τους, ζητώντας την ενεργό και πλήρη υποστήριξή σας στο θέμα. Είστε υποχρεωμένοι να βοηθήσετε – δεν σας δίνουν άλλη επιλογή.

16. Αν δεν συμμορφώνεστε στις εκάστοτε απαιτήσεις τους, εμφανίζουν τον εαυτόν τους ως θύματα και εσάς ως εκείνους που τους έθιξαν, εκθέτοντάς  σας ως κακοπροαίρετους θύτες υπεύθυνους για την “ατυχία” τους στους ανθρώπους γύρω σας.

Υπάρχουν, φυσικά, πολλά περισσότερα σημάδια τοξικής συμπεριφοράς. Εάν αμφιβάλλετε για τη συμπεριφορά ενός ατόμου κοντά σας, ελέγξτε αν διαθέτει κάποια από τα προαναφερθέντα σημάδια και ακολουθήστε το συναίσθημά σας: αυτό το άτομο σας κάνει να αισθάνεστε γεμάτοι ή άδειοι   από δημιουργική ενέργεια; Δείχνει υποστήριξη και σεβασμό προς εσάς ή το αντίθετο; Αν υποψιάζεστε ότι το άτομο αυτό είναι τοξικό, αρχίστε να κρατάτε απόσταση από εκείνο. Στο επόμενο άρθρο, θα σας παρουσιάσω ορισμένους τρόπους για να το επιτύχετε αυτό.

Last modified: November 18, 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: