Δημιουργικότητα και Ροή – 5 Κανόνες για να “Βρεθείτε στη Ζώνη” και να Δημιουργήσετε

1621

Written by:

Οι άνθρωποι που επιθυμούν να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους, αναζητούν πάντα ενεργά τις καλύτερες δυνατές στρατηγικές, για να το κάνουν. Ένα κοινό μυστικό μεταξύ των δημιουργικών ανθρώπων είναι ότι, όταν κάποιος μπαίνει στην ροή, έχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, για να προωθήσει τη δημιουργικότητά του και να υλοποιήσει τους δημιουργικούς του στόχους.

Αλλά, περιμένετε ένα λεπτό! Τι ακριβώς είναι η “ροή“; Όπως περιγράφεται από τον επιστήμονα Mihály Csíkszentmihályi, ο οποίος εισήγαγε τον όρο το 1975, η ροή είναι η ψυχική κατάσταση της λειτουργίας, στην οποία ένα άτομο που εκτελεί μια δραστηριότητα καθίσταται πλήρως απορροφημένο από ένα συναίσθημα ενεργητικής εστίασης, πλήρους ενασχόλησης και ικανοποίησης λόγω της διαδικασίας της δραστηριότητας .

Με άλλα λόγια, το άτομο απορροφάται πλήρως από τη δραστηριότητα καθαυτή και δεν έχει κανένα αίσθημα χώρου ή χρόνου.

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται επίσης “να είσαι στη ζώνη“. Μόλις βρεθεί σε αυτή τη “ζώνη” το άτομο μπορεί να δείξει δημιουργική συμπεριφορά, την ώρα που ασχολείται με την δραστηριότητά του.

Πολλοί θεωρητικοί και επιστήμονες της Θετικής Ψυχολογίας έχουν πραγματοποιήσει πολλά πειράματα και διεξοδική έρευνα, ώστε να μάθουν πώς λειτουργεί η ροή και ποιός είναι ο αντίκτυπός της στη δημιουργική μας επίδοση.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας πέντε βασικές συμβουλές για το πώς να βρίσκεστε στη ροή, με σκοπό να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας. Οι γνώσεις μου προέρχονται από την προσωπική μου εμπειρία ως ερασιτέχνη της δημιουργικότητας και ως ψυχολόγου που ασχολείται με πτυχές της Θετικής Ψυχολογίας και τα οφέλη της για την ανθρώπινη συμπεριφορά και συναισθηματική διάθεση.

1. Η ροή είναι μια αρκετά εύθραυστη κατάσταση. Χρειάζεται πολύ ακριβείς συνθήκες, για να ευδοκιμήσει και μπορεί εύκολα να αποσταθεροποιηθεί και να διαλυθεί. Για το λόγο αυτό απαιτεί πολύ λεπτή διαχείριση και πλήρη σεβασμό των παραμέτρων που την καλλιεργούν.

2. Για να βρίσκεστε στην “ζώνη”, χρειάζεται να εξασφαλίσετε αυτοπειθαρχία. Προστατέψτε τη ροή σας διαθέτοντας αρκετό χρόνο και ένα κατάλληλο περιβάλλον. Μερικοί άνθρωποι παρασύρονται εύκολα από αποσπασματικούς παράγοντες, όπως τα τηλεφωνήματα, οι οι επισκέψεις, η τηλεόραση κλπ. Παράλληλα, δεν παρέχουν στον ίδιον τους τον εαυτό τις απαραίτητες συνθήκες που εξασφαλίζουν την είσοδο στη ροή: ηρεμία, εστίαση, το θέμα στο οποίο εργάζονται, μία υγιεινή διατροφή και ξεκούραστο σώμα ή ηρεμία, κλπ.

3. Χρειάζεται να δείξετε αφοσίωση στη ροή. Αυτό σημαίνει ότι αφιερώνετε μια συγκεκριμένη ώρα και μία συγκεκριμένη τοποθεσία, προκειμένου να κάνετε τη δημιουργική σας δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να ασχολείστε, όσο το δυνατόν συχνότερα, για να επιδείξετε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να εισέλθετε στη ζώνη και να παραμείνετε εκεί, παρά τις άλλες δελεαστικές δραστηριότητες που μπορεί να σας αποσπάσουν την προσοχή.

4. Είναι απαραίτητο να διατηρείταισ ένα πρόγραμμα. Η δημιουργικότητα δεν εμφανίζεται στα ξαφνικά. Κτίζεται ημέρα με τη ημέρα και είναι καλύτερα αυτό να λαμβάνει χώρα μέσα στην ροή. Ένα καθημερινό πρόγραμμα μπορεί να σας βοηθήσει, δίνοντάς σας συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, για να εστιάσετε στην ροή και τις δημιουργικές σας διαδικασίες. Ο Βίκτωρ Ουγκό, ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας, ξυπνούσε κάθε ημέρα στις έξι και έγραψε μέχρι το μεσημέρι. Ισχυριζόταν ότι αυτές ήταν οι καλύτερες ώρες για το γράψιμο και ότι δεν θα τις θυσίαζε για τίποτα.

5. Χρειάζεται να μάθετε να δίνετε προτεραιότητα. Πιθανότητα είστε ένας σύγχρονος άνθρωπος με πολλές δραστηριότητες και διαφορετικούς ρόλους στη ζωή σας: ενδεχομένως είστε επαγγελματίας, γονέας, παιδί κάποιου άλλου, συντρόφος ζωής, φίλος, μέλος επιτροπής, αδελφός/ή, αθλητής,  ενθουσιώδης φίλαθλος, επιστήμονας, καλλιτέχνης, ό, τι θέλετε να είστε. Ωστόσο, εάν θέλετε να εισέλθετε στη ροή και να δημιουργήσετε ένα δημιουργικό αποτέλεσμα για τις δραστηριότητές σας, καλό θα ήταν να αρχίσετε να την κάνετε προτεραιότητα. Δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα ταυτόχρονα και να τα κάνετε σωστά. Επιλέξτε μια δραστηριότητα που είναι υψίστης σημασίας για εσάς την συγκεκριμένη στιγμή και δώστε σε αυτήν την δραστηριότητα την πλήρη προσοχή σας.

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να συζητήσουμε για αυτό το εκπληκτικό φαινόμενο που ονομάζουμε “ροή”, αλλά θα το καλύψουμε σε πολλά άλλα άρθρα. Πρώτα, ας εξοικειωθούμε με αυτή την ιδέα. Σας προσκαλώ, λοιπόν, να αρχίσετε να παρακολουθείτε την καθημερινή σας δραστηριότητα: προσκαλείτε τη ροή στη ζωή σας; Είναι αυτή η στάση που θέλετε να προσθέσετε ή να βελτιώσετε; Θα χαρούμε να λάβουμε τα σχόλιά σας!

Last modified: August 2, 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: