7+7 Μυστικά Για Την Καλλιέργεια Της Δημιουργικότητας (Με Βάση Την Εμπειρία Μου)

1774

Written by:

Δίνω πολλή (και εννοώ πολλή) έμφαση στη δημιουργικότητα, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι είναι ένα πολύ σημαντικό και σχεδόν θεραπευτικό και θετικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης και της ανθρώπινης εξέλιξης.

Για αυτήν την ανάρτηση, θα ήθελα να μοιραστώ τη δική μου εμπειρία με αυτήν την ζωοδότρια δράση και ίσως στην πορεία να σας ενθαρρύνω και να σας εμπνεύσω να εισάγετε περισσότερη δημιουργικότητα στη ζωή σας (όπως θα δείτε, τα οφέλη αξίζουν πολύ!) .

Η δημιουργικότητα δεν ανήκει στην σφαίρα του θεωρητικού, αλλά ενέχει πράξη και δράση, ώστε να βάλουμε σε λειτουργία τις υπέροχες ιδέες που ανθίζουν στο μυαλό μας. Το αποτέλεσμα της δημιουργικότητας δεν έχει σημασία, και με αυτό εννοώ “μπείτε στη δράση χωρίς να φοβάσθε το αποτέλεσμα”. Συνήθως, όταν φοβόμαστε, διστάζουμε. Ανησυχούμε για τις δημιουργίες μας προτού καν να έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν. Αυτό ονομάζεται αναβλητικότητα και προκαλείται κυρίως από τον φόβο μας να αντιμετωπίσουμε μια ενδεχόμενη αποτυχία (αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία, για ένα άλλο άρθρο).

Με τα χρόνια, έχω αντιληφθεί ότι ο καλύτερος τρόπος, για να προωθηθεί και να ενισχυθεί η δημιουργικότητά μου, είναι να απολαμβάνω όσο το δυνατόν περισσότερο τα δημιουργικά μου ενδιαφέροντα σε τακτική βάση. Ορισμένα από αυτά μπορεί να πραγματοποιούνται είτε καθημερινά είτε εβδομαδιαία ή μηνιαία. Εφόσον συνειδητά και τακτικά ασχολούμαι με αυτά, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ διαρκεί η κάθε δημιουργική περίοδος, διατηρώ ζωντανές και απολαμβάνω πολλές διαφορετικές δημιουργικές περιπέτειες. Είναι πολύ ωραία η αίσθηση να βιώνω όλες αυτές τις εμπειρίες, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν:

1. Κοσμήματα: πολύ παλαιά και αγαπημένη συνήθεια. Μου αρέσει να κατασκευάζω διαφορετικά είδη κοσμημάτων με μαργαριτάρια γλυκού νερού ή κεραμικές χάντρες και πρόσφατα έχω ενθουσιαστεί με μια νέα τεχνική που χρησιμοποιεί τσόχα ως πρώτη ύλη. Πολλές από τις δημιουργίες μου έχουν γίνει δώρα για φίλους που εκτιμούν πολύ τη χειροποίητη χειρονομία.

2. Ανανέωση παλαιών επίπλων με αναδιαμόρφωση και βαφή, προκειμένου να τους δώσω μια καλύτερη και πιο συναρπαστική, σημερινή εμφάνιση. Μου αρέσει επίσης να επισκευάζω πράγματα στο σπίτι και διαθέτω το δικό μου σετ εργαλείων, για το οποίο είμαι πολύ χαρούμενη.

3. Ποίηση – αυτό ίσως είναι πιο σοβαρό από τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα σε αυτόν τον κατάλογο. Γίνεται περισσότερο από πνευματική ανάγκη. Νοιώθω ευδαιμονία, όταν αφιερώνω ημέρες και ώρες στο δικό μου τελετουργικό της ανάγνωσης ποίησης και της γραφής ποίησης. Έχω επίσης νοιώσει την μεγάλη χαρά να δω τη πρώτη μου ποιητική συλλογή να δημοσιεύεται.

Το εξώφυλλο της πρώτης μου συλλογής ποίησης: “Και οι θεοί εγέρασαν;”

4. Ραδιοφωνική εκπομπή. Το να γίνω παραγωγός ραδιοφώνου υπήρξε ένα όνειρο εδώ και αρκετό καιρό. Πρόσφατα μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω τη δική μου ραδιοφωνική εκπομπή, που ονομάζεται P’tit Vin Rouge (ή Μικρό Κόκκινο Κρασί στα γαλλικά) σε έναν διαδικτυακό σταθμό, το www.grass.social. Η εμπειρία αυτή αποδείχθηκε συναρπαστική. Όλος ο ενθουσιασμός της προετοιμασίας για κάθε εκπομπή, ο σχεδιασμός του περιεχομένου και της playlist, η αλληλεπίδραση με την κοινότητα και η λήψη ανατροφοδότησης από τους ανθρώπους δημιουργεί ένα θαυμάσιο συναίσθημα σύνδεσης και συμβολής. Και βεβαίως ενισχύει τη δημιουργικότητά μου!

5. Γράφοντας σε αυτό το ιστολόγιο. Μια άλλη συναρπαστική και ζωντανή εμπειρία είναι μόνο αυτό που έχει να κάνει με αυτό το blog, ή όπως λέω, “The Holy Trinity of Happiness:Creativity, Emotions, Mindfulness “. Κάθε άρθρο γίνεται μια δημιουργική εμπειρία από μόνη της και κάθε φορά που ανεβάζω ένα στο blog μου, αισθάνομαι ικανοποίηση, σαν να έχω επιτύχει κάτι πολύ παραγωγικό. Ακόμη και οι άλλες συνεισφορές μου σε άλλα περιοδικά, όπως το kissmygrass.gr, ένα ηλεκτρονικό περιοδικό, με κάνουν να αισθάνομαι ότι κάθε άρθρο είναι ένα ορόσημο δημιουργικής δράσης.

6. Γράφοντας γενικά. Έχω δημοσιεύσει ένα από τα βιβλία μου στα ελληνικά. Όχι επειδή οι φιλοδοξίες μου ήταν να γίνω “σπουδαία συγγραφέας”. Απλώς, επειδή από πολύ μικρή ηλικία ένα πολύ ισχυρό μέρος της δημιουργικότητάς μου πάντοτε διοχετευόταν μέσω της γραφής. Θεωρώ ότι είναι πολύ ειλικρινές και εγκάρδιο να παρατηρεί κάποιος μερικά από αυτά τα γραπτά πλάσματά του να επικοινωνούν με άλλους αναγνώστες με τρόπο που να παράγει ένα είδος διαλόγου και αλληλεπίδρασης μαζί τους. Η όλη διαδικασία γραφής, επεξεργασίας, αναζήτησης ενός εκδότη, το να αποφασίζω για τις λεπτομέρειες των τυπωμένων βιβλίων είναι όλες συναρπαστικές εμπειρίες και μόλις ολοκληρώσω ένα επόμενο βιβλίο είμαι έτοιμη και πρόθυμη να επαναλάβω τη διαδικασία!

Το πρώτο μου βιβλίο: Εγχειρίδιο Ονειροπλαστικής: Ένα Παραμύθι Life Coaching Για Ενήλικες “

7. Επιπλέον, αφήνω τη δημιουργικότητά μου να εκφράζεται με ο,τιδήποτε προκαλεί το δημιουργικό μου βλέμμα. Μπορεί να είναι μια νέα συνταγή μαγειρικής, μια νέα μέθοδος διακόσμησης, μια νέα εμπειρία πεζοπορίας στο βουνό, μια χειροποίητη κρέμα προσώπου, μια νέα μέθοδος κηπουρικής, ζωγραφική, ακόμα κι αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα πιο καλλιτεχνικά επιτυχημένα. Αλλά αυτό δεν είναι η σημαντική πτυχή της δημιουργίας. Μερικά από τα προϊόντα της δημιουργικότητάς μου μπορεί να είναι αριστουργήματα, κάποια άλλα καθόλου σημαντικά. Το σημαντικό, όπως ανέφερα προηγουμένως, είναι απλά να “αφήσουμε την δημιουργικότητας να ρέει”.

 

 

Το περιδέραιο από τσόχα που κατασκεύασα μου, νέος δημιουργικός πειραματισμός για εμένα!

 

Βλέπετε, η δημιουργικότητα αποτελεί μια έμφυτη ανθρώπινη ενέργεια, ζωτικής σημασίας για τη ζωή κάθε ανθρώπινης οντότητας. Είναι σημαντικό να την αφήσουμε να ρέει ανεμπόδιστα, επειδή είναι το κλειδί για μια υγιή και ισορροπημένη ανθρώπινη φυσιολογία και ψυχισμό.

Συνεπώς, έχω παρατηρήσει ότι όταν κάνω κάποια από τις προαναφερθείσες δραστηριότητες αμέσως:

1. Αισθάνομαι μια μεγάλη αίσθηση πλήρωσης και ολοκλήρωσης. Αυτό το συναίσθημα, εκτός από το ότι είναι θαυμάσιο, προσφέρει σημαντικά κίνητρα για περαιτέρω δημιουργική δράση.

2. Διαλύονται τα εμπόδια για την σύλληψη των στόχων μου και για τον τρόπο σκέψης που θα με οδηγήσει επιτυχώς στον στόχο μου. Είμαι ικανή να συλλάβω και να επιτύχω τους στόχους μου με πιο αποτελεσματικό τρόπο, απολαμβάνοντας τη διαδικασία και απομακρύνοντας οποιαδήποτε ψυχικά εμπόδια.

3. Μου γεννώνται ακόμα πιο δημιουργικές ιδέες, σαν να εμφανίζονται από μια πηγή αφθονίας. Μερικές φορές φοβόμαστε ότι τη στιγμή που θα συλλάβουμε μια ιδέα, ο νους μας δεν θα παράγει καμία περισσότερο. Παρ ‘όλα αυτά, όσο περισσότερο πραγματοποιώ τις ιδέες μου, τόσο περισσότερες γεννώνται στον νου μου. Μοιάζει με έναν κατακλυσμό νέων νοητικών εικόνων που εφορμούν και επιδιώκουν να υλοποιηθούν.

4. Χαλαρώνω και εστιάζομαι στο “εδώ και τώρα”. Την στιγμή που θα αρχίσω να δημιουργώ, ο χρόνος θα σταματήσει να υπάρχει, σαν να μπαίνω σε ένα διευρυμένο χρονικό πλαίσιο και τίποτα άλλο δεν φαίνεται να απασχολεί ή να καταλαμβάνει τον νου μου. Όλη η προσοχή και η πρόθεσή μου επικεντρώνονται στο δημιουργικό ενδιαφέρον μου, με αποτέλεσμα να αισθάνομαι πιο συνειδητή και χαλαρή.

5. Παράγω θετικά συναισθήματα και αισθάνομαι πως τα αρνητικά συναισθήματα με επηρεάζουν λιγότερο. Η δημιουργικότητα με κάνει να νοιώθω ακέραιη, χαρούμενη, ικανή, δυναμική, άξια και ταυτόχρονα λιγότερο επιρρεπής σε οργή, απογοήτευση, φόβο ή ζήλεια.

6. Χτίζω γέφυρες υγιούς επικοινωνίας με άλλους δημιουργικούς ανθρώπους. Κάθε φορά που βρίσκομαι με φίλους ή άλλους δημιουργικούς ανθρώπους, τείνω να επικεντρώνομαι μόνο σε καταστάσεις και ιδέες που ενισχύουν τη δημιουργικότητά μου. Θα συζητήσω κυρίως μαζί τους αμοιβαία δημιουργικές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η δημιουργικότητα απομακρύνει από την επικριτική συμπεριφορά και τα κουτσομπολιά. Εστιάζεται μόνο σε θετικές συζητήσεις για το πώς υλοποιούνται οι ιδέες μας.

7. Βλέπω τα πράγματα γύρω μου με δημιουργικό μάτι. Η δημιουργικότητα σφυρηλατεί την αντιληπτική μου ικανότητα και την διαδικασία της σκέψης με τέτοιο τρόπο, ώστε όταν περιεργάζομαι το περιβάλλον γύρω μου, να παρατηρώ τα πράγματα όμορφα και τον κόσμο που μας περιβάλλει να αποτελεί έναν υπέροχο χώρο γεμάτο θαύματα, προσελκύοντας την προσοχή μου και οδηγώντας τις σκέψεις μου στη δημιουργικότητα.

Για μένα, όλοι οι παραπάνω λόγοι είναι πολύ ισχυροί και ελκυστικοί, για να με ενθαρρύνουν να συνεχίζω τις δημιουργικές μου δραστηριότητες.

Εσείς πώς αντιμετωπίζετε την δημιουργικότητα σας; Ποιες είναι οι αγαπημένες σας δημιουργικές δραστηριότητες; Είστε ικανοποιημένοι με το χρόνο που αφιερώνετε σε αυτές; Θέλετε να τους αφιερώσετε περισσότερο χρόνο ή ακόμα να προσθέσετε νέες στην ζωή σας;

Θα χαρώ να μοιραστείτε τις εμπειρίες και τις απόψεις σας στα σχόλια παρακάτω!

Αν ενδιαφέρεσθε να μάθετε επιτυχημένες στρατηγικές, για να αναπτύξετε την δημιουργικότητά σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@uplifepsychology.com ή στα τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 6983 282 252 & +30 210 4675543.

Οι συναντήσεις γίνονται είτε στην έδρα μου στην Αθήνα ή σε εκείνην της Σαλαμίνας είτε και διαδικτυακά (π.χ. μέσω Skype ή Hangouts).
Μετά από μία πολύχρονη σταδιοδρομία στην επιστημονική έρευνα στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), εδώ και πάνω από μία δεκαετία εστιάζω το έργο μου στην επιτυχή θεραπεία του Πανικού, της Αγοραφοβίας και άλλων Φοβιών, καθώς και της Αγχώδους Διαταραχής και της Κατάθλιψης. Η θεραπευτική μου προσέγγιση εδράζεται στην εφαρμογή των επιστημονικά και ψυχοθεραπευτικά εμπεριστατωμένων μεθόδων που προσφέρουν ριζική και οριστική αντιμετώπιση των παραπάνω διαταραχών.
Είμαι πιστοποιημένη Ψυχολόγος, Mέλος του Επίσημου οργάνου Ψυχολογίας της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ). Είμαι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχολογικών Συλλόγων (EFPA). Διαθέτω επίσης την Πανευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ασκησης της Ψυχολογίας Europsy σε 19 χώρες της Ευρώπης. Επίσης, είμαι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Συναισθηματικής Νοημοσύνης (ISEI) και του Διεθνές Δικτύου Eκπαιδευτών CEB (Cultivating Emotional Balance – Καλλιεργώντας Συναισθηματική Νοημοσύνη).
Παρέχω Ατομική Συμβουλευτική για Προσωπική Βελτίωση και Αυτογνωσία, Θεραπεία των Φοβιών – Αγχώδους Διαταραχής – Κατάθλιψης, , Εκπαίδευση στην Συναισθηματική Νοημοσύνη και την εφαρμογή της στον Επαγγελματικό τομέα, Coaching για την επιτυχή διαβίωση και την επαγγελματική σταδιοδρομία, Mindfulness τεχνικές για επίτευξη Ηρεμίας, Γαλήνης και Συγκέντρωσης του Νου καθώς και ομαδικά σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης και Coaching.
Θα ήθελα να ακούσω την ιστορία σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μου σήμερα!

Παναγιώτα

Last modified: August 2, 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: